De la infrastructură şi până la cultură, Comuna Meteş trece prin transformări ample

Dan Cosmin Opruţa – primarul pus pe treabă

„Alegerea mea în funcţia de primar al Comunei Meteş în anul 2016 a fost un moment de răscruce, atât pentru mine, familia şi apropiaţii mei, cât şi pentru comuna Meteş, pentru oamenii care au crezut în valorile liberale, care au sperat că şi în satele aflate la câţiva kilometri de municipiul Alba Iulia se poate trăi mai bine, civilizat, indiferent că discutăm despre modern sau tradiţional” spune primarul Dan Cosmin Opruţa.

Edilul consideră anul 2016 ca pe un moment de repornire a comunei, un punct de la care locuitorii au început să creadă în administraţia locală. Sigur că această încredere s-a construit treptat, pe măsură ce fiecare s-a convins că Primăria nu este doar cea care impune taxe şi dă sancţiuni, ci o instituţie alături de cetăţean.

Dintre cele mai importante realizări ale primului său mandat, primarul Dan Cosmin Opruţa se opreşte asupra finalizării lucrărilor de introducere a apei potabile în satele din comună, pentru peste 200 de familii din Tăuţi, 50 de familii din Meteş, 200 de familii din Ampoiţa sau 30 de familii din Văleni. „Apa la robinet este primul semn de civilizaţie, este, dacă vreţi, dincolo de orice, dovada interesului nostru pentru sănătatea locuitorilor din comuna Meteş şi pentru gestionarea corectă a resurselor de apă” afirmă tânărul primar liberal. Al doilea semn al normalităţii, al unei comune care îmbină noul, prin apropierea de municipiul reşedinţă de judeţ cu tradiţionalul, fiind considerată „Poarta Apusenilor”, îl reprezintă drumurile.

Citiți și: Proiectele administrației liberale la nivelul județului Alba

Au fost reabilitaţi 1,5 km de drum în Presaca Ampoiului, câte o jumătate de kilometru în Poiana Ampoiului şi Meteş, 3,5 kilometri în Tăuţi şi 1,6 kilometri la Ampoiţa, fie că erau drumuri comunale sau drumuri vicinale. Lucrările de modernizare sau de amenajare continuă şi în prezent, pe porţiuni de peste o jumătate de kilometru la Văleni şi Ampoiţa, sau aproape 2 kilometri la Tăuţi. Acolo unde nu este posibilă pentru moment asfaltarea, primarul Dan Cosmin Opruţa confirmă că se lucrează la pietruiri, în toate satele aparţinătoare comunei, pentru ca fiecare cetăţean să poată ajunge în condiţii normale la locuinţă.

“Desigur, la capitolul modernizare trebuie să menţionez înlocuirea reţelei de iluminat public stradal, unde s-a trecut la noua tehnologie cu LED, mult mai eficientă în prezent, sau lucrările de amenajare a zonei de agrement în Ampoiţa, foarte apreciată de turişti. Un punct important în programul meu de primar este continuarea lucrărilor de cadastrare gratuită a proprietăţilor din extravilanul comunei Meteş, fiind întabulate până în prezent aproximativ 2.000 de terenuri, alte peste 3.000 fiind în curs de întabulare” a continuat primarul Dan Cosmin Opruţa.

Modernizarea, sprijinirea şcolilor, încurajarea elevilor să rămână şi să studieze în localităţile comunei a fost un alt proiect de suflet al primarului din Meteş, care nu a uitat nici de tradiţiile zonei, puternic ancorate în sufletul locuitorilor. Au fost organizate, în colaborare cu asociaţiile şi interpreţii de folclor, cu invitaţii acestora ori parohiile din zonă, manifestări devenite deja puncte de reper pe agenda culturală: „Ieşirea-n Rai” la Ampoiţa, „Cult şi tradiţie” la Lunca Ampoiţei, „Tradiţii presecane” la Presaca Ampoiului, expoziţii de ovine, jocuri populare, expoziţii sau târguri.

Primarul Comunei Meteş a precizat că înscrierea pe un traseu normal de dezvoltare, de civilizaţie, a fost posibilă în primul rând datorită oamenilor din satele comunei, dar şi sprijinului Consiliului Judeţean Alba, prin preşedintele Ion Dumitrel. „Guvernarea liberală a permis accesul mai facil la fonduri, sprijină iniţiativele locale şi reprezintă, în acelai timp, garanţia că proiectele aflate în derulare vor putea fi continuate, pentru bunăstarea tuturor locuitorilor din satele comunei Meteş” a încheiat primarul Dan Cosmin Opruţa.

Mai multe informații și pe Facebook