Propuneri legislative inițiate de PNL

iunie 2019

Bună ziua,

Continuăm dialogul cu dumneavoastră și vă mulțumim anticipat pentru interesul manifestat față de activitatea parlamentarilor Partidului Național Liberal. Rămânem interesați să aflăm opinia dumneavoastră cu privire la cele mai reprezentative propuneri legislative inițiate de noi în ultimele săptămâni. 

Așteptăm, cu interes, punctul dvs. de vedere (printr-un reply), având inclusiv disponibilitatea, dacă este necesar, organizării unei discuții între dvs. și inițiatorul proiectului de act normativ în legătură cu care vă precizați interesul.

PNL în Dialog vă mulțumește! Cadrul legislativ este cu siguranță mai bun în urma consultării cu dvs.

Inițiativele Partidului Național Liberal

Iunie 2019

Pe site-urile Camerei Deputaților și Senatului puteți urmări derularea întregului proces legislativ
Am modificat legea electorală
  • Extinderea votului prin corespondenţă pentru alegerea membrilor Parlamentului European și a Preşedintelui;
  • Introducerea votului prelungit (pe durata a 3 zile – de vineri până duminică);
  • Creşterea numărului de secţii de votare în ţările în care la ultimele alegeri au existat probleme;
  • Fiecare secţie de vot să aibă minim 5 cabine de vot;
  • Posibilitatea de a prelungi programul de vot în secţiile în care există mai mulţi alegători care nu şi-au exercitat dreptul de vot până la ora 21.00.
Mamele pot îngriji şi alţi copii, dincolo de cei proprii, lucrând ca bone

Iniţiativă legislativă care oferă un cadru legal prin care mamele pot îngriji şi alţi copii, dincolo de cei proprii, lucrând ca bone, permiţând astfel altor mame să revină rapid la muncă şi primind în acest scop un stimulent de la stat.

Încurajăm construirea de creşe sau grădiniţe pentru copiii angajaţilor

Companiile private cu minim 30 de angajaţi sunt încurajate să construiască/amenajeze creşe sau grădiniţe pentru copiii angajaţilor acestora, scutindu-se din plata impozitului pe profit, anual, sumele de bani utilizate pentru construirea şi/sau întreţinerea acestor spaţii.

Recunoaşterea limbii semnelor române (LSR) ca limbă maternă pentru persoanele surde şi hipoacuzice din ţara

LSR este o limbă de sine stătătoare, utilizată de persoanele surde şi hipoacuzice, cu propria structură gramaticală, sintaxă, reguli gramaticale şi alte componente specifice.

Susținem munca cinstită şi posibilitatea de a câştiga mai mult

Inițiativa oferă posibilitatea ca angajații să poată munci şi sâmbăta, dacă sunt solicitați ocazional şi acceptă acest lucru, oferindu-li-se doar o compensare financiară. În acest caz, repausul săptămânal nu ar fi de 48 de ore, ci de minim 24 de ore.

Propunem reducerea cotelor standard de TVA începând cu 1 ianuarie 2020

În scopul creşterii conformării fiscale voluntare, precum şi pentru stimularea consumului din producţia internă, începând cu data de 1 ianuarie 2020 se reduce cota standard de TVA de la 19%, la 16%, iar pentru produse alimentare se instituie cota redusă de TVA de 5%.

Eliminăm dublarea sarcinii fiscale suportată de angajator în cazul concediului medical

Indemnizaţia de concediu medical impus de incapacitatea temporară de muncă să fie achitată integral, din prima zi de concediu medical, din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

Obligaţia de a realiza reţelele edilitare anterior emiterii autorizaţiei de construire

Persoanele fizice sau juridice care finanţează şi realizează investiţii sau intervenţii la construcţiile existente vor avea obligaţia de a realiza reţele edilitare aferente anterior emiterii autorizaţiei de construire. De asemenea, se prevede ca operatorii serviciilor de utilităţi publice să aibă obligaţia de a obţine autorizaţia de construire pentru instalaţia de racordare anterior emiterii autorizaţiei de construire.

Beneficii pentru angajatorii care angajează șomeri de până la 25 și peste 45 de ani

Propunere legislativă pentru completarea Legii nr.10/1995 privind calitatea în construcţii şi pentru completarea Legii nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii.