Pentru Marin Vârciu, primarul liberal din Gârda de Sus, reabilitarea şcolilor din comună şi dezvoltarea sistemului de educaţie local a devenit o prioritate, în ultimii ani, după ce mare parte din necesităţile de infrastructură ale comunei au fost deja rezolvate.

Spaţiile de învăţământ şi zonele limitrofe acestora au fost modernizate, s-au amenajat toalete moderne, sisteme de încălzire centralizate, confortabile şi s-au luat toate măsurile ca cei mici şi dascălii lor să fie în siguranţă pe perioada cât se află la şcoală. Elevii nevoiaşi au primit burse sociale din partea Primăriei. În plus, şcolile au fost dotate şi cu computere portabile, astfel încât elevii pot folosi manualele electronice, manualele 3D şi cele mai noi resurse educaţionale disponibile. Acest lucru s-a dovedit deosebit de util, mai ales în contextul actual, când şcoala s-a mutat din sala de clasă în faţa ecranului de calculator.

Comuna este racordată şi la internet de mare viteză, accesarea programului RONET de către Primărie făcând posibilă introducerea reţelei de internet pe bani de la Uniunea Europeană. La fel ca în oricare altă comună de munte, infrastructura edilitară a fost mereu o provocare.

Ambiţios şi serios, primarul Vârciu s-a preocupat însă de necesităţile fiecărui sat în parte, asfaltând străzi şi drumuri comunale, reparând poduri şi podeţe, pietruind cu piatră concasată drumurile mai puţin umblate şi reparând drumurile de exploataţie din pădurea proprietate a comunei, astfel încât să le asigure concetăţenilor săi un acces facil către locuinţe şi o bună conectivitate la drumurile publice care fac legătura cu restul judeţului.

Comuna a fost dotată şi cu un buldo-excavator modern, deosebit de util pentru rezolvarea rapidă a unor situaţii neprevăzute sau a unor lucrări publice de mai mică amploare. În aceste zone izolate, de munte, accesul la electricitate a fost mereu problematic, mulţi cetăţeni trăind toată viaţa la lumina lămpii sau, mai nou, a generatoarelor diesel. Folosindu-se însă de ultimele tehnologii apărute, Marin Vârciu a depus un proiect ambiţios pentru instalarea unor sisteme de panouri solare foto-voltaice, ecologice, care vor aduce electricitatea în casele oamenilor din Dealul Ordâncuşii.

Citiți și: Proiectele administrației liberale la nivelul județului Alba

Legătura solidă cu comunitatea locală a administraţiei liberale conduse de Marin Vârciu se simte şi din implicarea în rezolvarea nevoilor parohiilor din comună. Cu sprijinul Primăriei, a fost construită o nouă biserică la Călineasa, s-au amenajat casele parohiale, s-au împrejmuit cimitirele şi au fost construite noi capele mortuare la Ocoalele şi la Gârda de Sus. În plus, alături de biserică şi de comunitate, bătrânii, persoanele singure şi bolnave, sau cei aflaţi în nevoie, au primit mereu sprijin şi asistenţă pentru rezolvarea necesităţilor lor.

Toate acestea au fost posibile printr-un dialog permanent între autorităţi şi comunitatea locală. Datoriră acestui dialog a fost posibilă şi sprijinea cetăţenilor pentru accesarea de fonduri europene, sau sprijinirea Asociaţiei Crescătorilor de Bovine pentru înfiinţarea unui centru pentru achiziţia de animale. Pentru că numele comunei este legat de turismul rural de calitate, Gârda fiind bine-cunoscută în România şi în străinătate pentru frumuseţea locurilor şi pentru ospitalitatea pensiunilor, s-a acordat o deosebită atenţie şi principalului obiectiv turistic din comună, un monument al naturii unic în acest colţ de Europă. Astfel, au fost înlocuite treptele de acces în peştera ce adăposteşte Gheţarul de la Scărişoara, asigurând un acces mai facil şi mai sigur pentru miile de turişti care vizitează anual acest loc. De asemenea, s-au reparat şi căile de acces către peştera Poarta lui Ionele, un obiectiv mai puţin cunoscut, dar de o frumuseţe deosebită.

Gospodar serios şi cu putere de muncă, Marin Vârciu mai are proiecte importante pregătite şi pentru viitorul mandat, sau aflate deja în derulare. Realizarea programului de cadastrare gratuită a tuturor proprietăţilor de comună sau introducerea reţelei de apă potabil – pentru care a fost deja achiziţionat terenul necesar – sunt doar două dintre aceste proiecte. Urmează însă şi altele, care sunt acum în pregătire, spre a fi depuse la finanţare pe noua sesiune de fonduri europene ce se va lansa în viitorul apropiat.

Mai multe informații și pe Facebook