Primarul Dorin Nistor a semnat contracte de finanțare nerabursabilă canalizare menajera și reabilitare grădiniță

Primarul Dorin Nistor a semnat, miercuri, 2 mai 2018, la sediul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, contractele de finanțare nerambursabilă, prin Programul Național de Dezvoltare Locală, pentru două obiective de investiții deosebit de importante pentru Sebeș.

CANALIZARE MENAJERĂ ȘI STAȚIE DE EPURARE, SAT RĂHĂU, MUNICIPIUL SEBEȘ – finanțare nerambursabilă în valoare de 8.096.316 lei.

Investiția presupune realizarea rețelei de canalizare cu o lungime de 14.790 m în localitatea aparținătoare Răhău. Actualmente în localitatea Răhău nu există sistem de canalizare deși funcționează un sistem de alimentare cu apă centralizat care a fost pus în funcţiune în luna octombrie 2016. Folosirea sistemului de alimentare cu apă de către cetăţeni conduce la formarea unor debite însemnate de ape uzate încărcate cu substanţe organice. Apele uzate deversate liber în mediul natural, în lipsa unui sistem centralizat de colectare, evacuare şi epurare corespunzătoare a acestor ape, va genera impurificarea apelor de suprafaţă şi subterane, a solului, subsolului şi aerului cu noxe specifice acestor ape. Realizarea lucrărilor reprezintă o abordare integrată în rezolvarea problematicii legate de infrastructura de apă şi canal a localităţii, în concordanţă cu legislaţia în vigoare, care impune soluţionarea problemei apelor uzate concomitent cu racordarea populaţiei la reţeaua de alimentare cu apă. Investiţia va contribui la respectarea reglementărilor specifice privind prevenirea şi controlul integrat al poluării, epurarea apelor uzate urbane, protecţia apelor împotriva poluării cauzate de nitraţi din surse agricole, evaluarea riscului şi descărcarea de substanţe periculoase în apă.

TRANSFORMARE CLĂDIRI, CENTRALĂ TERMICĂ ȘI DEPOZIT DE CĂRBUNE, ÎN CREȘĂ ȘI GRĂDINIȚĂ VALEA FRUMOASEI, SEBEȘ – finanțare nerambursabilă în valoare de 2.548.984,76 lei.

În municipiul Sebeș, localitate cu mai mult de 32.500 de locuitori, nu funcționează la ora actuală nici o unitate de tip creșă, în ciuda numeroaselor solicitări în acest sens venite din partea locuitorilor. Locurile existente în grădinițele funcționale sunt insuficiente. Tendința demografică la nivelul municipiului este crescătoare (față de datele Recensământului populației din anul 2011, de la an la an, se consemnează creșteri) urmând evoluția bună a economiei și a investițiilor (Sebeșul este orașul din România cu cea mai mare sumă investită/locuitor – investiții străine și naționale). Progresul economic accentuat aduce după sine stabilirea forței de muncă în municipiu (în majoritate familii tinere), fapt care accentuează de la an la an cererea de locuri în creșe și grădinițe. Investiția presupune constuirea unei noi clădiri cu suprafața de 969 mp, pe amplasamentul fostei centrale termice dezafectate. În clădirea care urmează a fi transformată în creșă și grădiniță nu a mai fost desfășurată nicio activitate de la trecerea la sistemul de încălzire individual, iar starea de ruină la care a ajuns aduce atingere salubrității și aspectului estetic al zonei. Unitatea va putea primi și educa până la 85 de copii (25 antepreșcolari și 60 preșcolari) și va fi dotată cu aparatură, mobilier și dotări pentru locuri de joacă. În perioada imediat următoare, aparatul Primăriei va întreprinde demersurile necesare pentru trecerea la etapele de proiectare și execuție lucrări pentru cele două obiective.

Aptitudini

Postat pe

4 mai 2018