Comuna Berghin: investițiile se fac simțite la orice pas

Caracterul aparte al comunei Berghin este dat de existența numeroaselor vestigii arheologice, așezări și necropole din perioada preistorică descoperite pe raza acesteia, în satul Ghirbom. Localitatea reședință de comună, Berghin, este atestată documentar pentru prima oară în secolul al XIV-lea, fiind este cunoscută și datorită prezenței în trecut a numeroși locuitori germani.

Vasile Bica

Comuna este condusă de 18 ani de către primarul Vasile Bica, iar transformările se fac simțite la orice pas: a fost introdusă rețeaua de apă și canalizare, au fost asfaltate și reabilitate o parte din drumurile locale, a fost creată legătura cu comunele vecine Daia Română și Ciugud, prin asfaltarea unor drumuri agricole de pe teritoriul acestor trei comune, au fost dezvoltate serviciile publice prin implementarea de sisteme informatice interactive, s-a investit în școli și căminele culturale și multe altele. În acest moment sunt în implementare proiecte pe mai multe domenii.

Mai exact, prin intermediul finanțărilor disponibile în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală se va înființa rețeaua de apă uzată și o stație de epurare în localitatea Henig. Contractul de finanțare a fost semnat, însă lucrările nu sunt începute, întrucât a fost nevoie să fie reluată procedura de achiziție.

Tot în cadrul acestui program, un alt proiect propune reabilitarea Școlii Generale din localitatea Ghirbom, urmând a se executa atât lucrări interioare (tencuieli, parchet, rețea electrică, grupuri sanitare), cât și exterioare (împrejmuire, tencuieli exterioare).

Nu a fost neglijată nici componenta rutieră, iar în cadrul celui de-al treilea proiect contractat prin PNDL se lucrează la modernizarea a 8,5 km de drumuri interioare. Se execută lucrări de asfaltare, amenajarea trotuarelor și a rigolelor.

 

Citește și: Realizările primarilor PNL în județul Alba

 

Cu ajutorul fondurilor provenite de la Uniunea Europeană, disponibile prin Grupul de Acțiune Locală „Tara Secașelor”, va fi achiziționat în perioada următoare un tractor cu utilaje, urmând a fi folosit pentru activitățile administrative ale comunei.

Prin fonduri proprii și de la Consiliul Județean Alba, în anul 2019 vor începe lucrările de reabilitare a sediului Primăriei. De asemenea, se dorește ca, în parteneriat cu autoritatea județeană, să fie modernizate trotuarele și executate rigole de-a lungul drumurilor județene din comună.

Tot din fonduri proprii a fost reabilitat în anul 2018 căminul cultural din satul Straja, iar în anul 2019 se dorește să fie amenajata curtea acestuia, după ce vor fi rezolvate problemele administrative privind proprietatea acesteia.

Am înțeles, de-a lungul anilor, că dezvoltarea unei comunități se obține prin multă muncă, prin implementarea de proiecte cu finanțări naționale și europene. De aceea, am luptat pentru crearea unor asociații împreună cu comunele din jur, iar fondurile atrase ne demonstrează că aceasta este rețeta succesului. – Vasile Bica

Aptitudini

, , , ,

Postat pe

12 februarie 2019