Comuna Mogoș: am conectat gospodăriile din comună la rețeaua județeană de transport

Comuna Mogoș este așezată în sud-estul Munților Apuseni, în bazinul văii cu același nume, peisajul fiind dominat de versanții împăduriți cu păduri de fag și rășinoase, care coboară până în unda apei, creând un cadru natural de o frumusețe aparte, specific acestor locuri.

Liviu Mircea Macavei

Răspândirea așezărilor omenești din Comuna Mogoș se încadrează în nota caracteristică a Munților Apuseni, fiind răsfirate pretutindeni pe fețele însorite ale versanților și chiar pe părțile nordice ale acestora, în grupuri mici de către 5-15 case care formează cătune sau crânguri sau grupuri mai mari de către 50-90 de case ce alcătuiesc satele comunei.

Comuna este condusă din anul 2004 de către primarul Liviu Mircea Macavei, care a reușit implementarea unor proiecte importante pentru comunitate:

  • asfaltarea a 13 km drumuri comunale și agricole;
  • pietruirea DC 151 Mogoș – Cristești;
  • darea în circulație publică, prin reabilitare, a 5 drumuri de exploatație agricolă (din DJ 107 K Valea Mlacii, din Mămăligani – cătun Gordești, din Mămăligani – cătun Teiușeni, din Cristești – Negrești, din DJ 107 I – cătun Cășești);
  • 2 km de conducte de aducțiune a apei potabile;
  • 1 bazin de înmagazinare a apei potabile cu capacitate de 250 mc;
  • 14 km de rețele de distribuție de apei potabile, cu 9 cișmele stradale;
  • reabilitarea și modernizarea căminului cultural Mogoș;
  • achiziții de utilaje pentru acțiunile administrației publice locale;
  • 2 microbuze de transport elevi;
  • lucrări importante de întreținere la Școala Gimnazială Mogoș.

Deși specificul zonei face ca activitatea principală a locuitorilor să fie creșterea animalelor, cu care s-au atras importante fonduri europene, prin crearea centrului de informare turistică în comună și a refugiului turistic din Valea Barnii, finanțate cu fonduri europene, precum și modernizarea infrastructurii rutiere, componenta turistică poate ocupa un loc tot mai important pe zi ce trece.

Centrul de informare turistică

În vederea asigurării unei conectivități cât mai bune între satele și cătunele comunei, în ultimii ani au fost contractate 2 proiecte de reabilitare a drumurilor comunale și agricole.

Unul dintre acestea propune reabilitatea drumului comunal DC 152 (sat Bărbești) și DC 225 (localitatea Valea Țupilor). Vor fi executate lucrări de asfaltare și amenajare de rigole și podețe, prin intermediul finanțărilor disponibile în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală.

Comuna Mogoș, sub coordonarea primarului, accesează fonduri pentru realizarea cadastrului general al localității încă din anul 2016. Cu această acțiune, s-au înmânat deja până în prezent aproximativ 800 de cărți funciare deținătorilor de terenuri, iar încă 3000 de imobile urmează să fie înscrise în cadastrul general în perioada imediat următoare (anii 2019-2020).

Căminul cultural

Un alt proiect important, finanțat prin intermediul fondurilor europene disponibile prin Grupul de Acțiune Locală „Munții Metaliferi, Trascău şi Muntele Mare” și prin fonduri locale, este cel de pietruire a drumului comunal din zona Dealu Butești, care leagă localitățile Bogdănești și Bârzogani. Proiectul se află în etapa de licitație, lucrările efective urmând a începe după desemnarea unui câștigător.

 

Citește și: Realizările primarilor PNL în județul Alba

 

Aceste trei drumuri comunale asigură accesul localităților menționate la drumul județean DJ 107 I: Aiud (DN1) – Aiudul de Sus – Rîmeţ – Brădeşti — Geogel — Măcăreşti – Bîrleşti Cătun — Cojocani — Valea Barnii — Bîrleşti — Comuna Mogoş – Valea Albă — Ciuculeşti — Bucium — Izbita — Coleşeni — Bucium Sat — DN 74 (Cerbu). Acest drum se află în procesul de modernizare, printr-un proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, a cărui valoarea totală este de peste 44 milioane euro, beneficiar fiind Consiliul Județean Alba, iar parteneri în proiect unitățile administrativ teritoriale traversate. Durata pentru lucrările efective de modernizare este de 2 ani.

Drumul, care legătura între DN 74, care duce în inima Țării Moților, DN1 și Autostrada Sebeș-Turda, asigură conectivitatea zonei Munților Apuseni cu coridoarele de transport europene şi naţionale și dezvoltarea socio-economică a zonei din Munții Apuseni. În acest sens, se va facilita accesul turiștilor în această zonă, urmând a scoate practic din izolare comunele pe care le traversează.

Ca proiecte de viitor, Primăria Mogoș intenționează captarea de noi surse de apă potabilă, amenajarea centrului civic, reabilitarea dispensarului uman și a sediului Primăriei.

Încă de la primele proiecte implementate, am dorit să asigurăm locuitorilor condiții cât mai bune de trai, chiar dacă specificul zonei montane face viața mai dificilă în aceste locuri. Rezultate se văd la fiecare pas, iar investițiile în infrastructură au făcut posibilă conectarea gospodăriilor din comună la rețeaua județeană de transport. De asemenea, bunăstarea locuitorilor este redată prin mijloacele moderne de transport de care dispun, care au înlocuit utilajele primitive folosite în trecut. Nu ne vom opri însă aici și vom căuta să îmbunătățim în fiecare zi modul de viață al mogoșenilor.- Liviu Mircea Macavei, Comuna Mogoș

Aptitudini

Postat pe

24 ianuarie 2019