Comuna Sântimbru: proiectele implementate ne-au transformat într-o adevărată comună europeană

Comuna Santimbru

Ioan Iancu Popa este unul din cei mai longevivi primari din România, aflându-se la conducerea Primăriei Sântimbru din anul 1990. În timpul scurs de la preluarea mandatului, a adus comuna la standarde din ce în ce mai ridicate: au fost introduse gazul, apa și canalizarea, au fost construite diguri, locuințe sociale, cămine culturale și baze sportive și a fost reabilitată infrastructura rutieră și educațională.

Ioan Iancu Popa

În ultima perioadă au fost implementate proiecte finanțare prin fonduri europene nerambursabile sau naționale și au fost contractate alte proiecte, care se află momentan în diferite etape de proiectare sau licitație.

Astfel, prin Programul Național de Dezvoltare Locală au fost depuse și contractate 4 proiecte, în valoare de peste 5,75 mil. lei, prin care se finanțează infrastructura rutieră și educațională:

  • Reabilitarea și modernizarea școlii din satul Totoi – proiectul a fost finalizat;
  • Reabilitarea și modernizarea grădiniței din satul Galtiu – proiectul este în execuție;
  • Reabilitarea și modernizarea grădiniței din satul Coşlariu – proiectul este în execuție;
  • Reabilitarea și modernizarea străzilor, a trotuarelor, acceselor și a zonelor verzi din Totoi – se află la faza de proiectare. Execuția efectivă lucrărilor va începe după efectuarea licitației și desemnarea câștigătorului.

Cu ajutorul fondurilor naționale derulate prin Compania Națională de Investiţii a fost reabilitat, modernizat şi dotat Căminul Cultural din Totoi.

Programul Național de Dezvoltare Locală au fost depuse și contractate 4 proiecte

Comuna Sântimbru

Fondurile europene nerambursabile sunt o altă sursă importantă de finanțare pentru dezvoltarea localităților comunei. În acest sens, printr-un proiect contractat în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală se reabilitează și modernizează străzile din satele Sântimbru Fabrică și Totoi (pentru acest sat, străzile care nu sunt incluse în proiectul anterior menționat, finanțat prin PNDL), cât și drumul comunal spre satul Dumitra. Proiectul este în faza de execuție.

 

Citește și: Realizările primarilor PNL în județul Alba

 

Totodată, ca membră a Grupului de Acțiune Locală „Țara Secașelor”, comuna va beneficia de finanțare pentru construirea unei capele în satul Sântimbru Fabrică (în momentul de față proiectul este la faza de proiectare), iar ca parte a Grupului de Acțiune Locală pentru Pescuit (FLAG), prin intermediul fondurilor disponibile în cadrul Programului Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime, va fi amenajată zona de agrement pe Râul Mureș (se află, de asemenea, la faza de proiectare).

În completare, peste 6 mil. lei de la bugetul local au fost sau sunt folosiți pentru dezvoltarea comunității:

  • A fost realizată rețeaua de canalizare, stație de pompare și racordurile în localitatea Totoi;
  • A fost construit un teren de fotbal sintetic în Totoi;
  • A fost extinsă rețeaua de iluminat public în comună;
  • Se lucrează la amenajarea trotuarelor, rigolelor, acceselor și a zonelor verzi pe DJ 107, în localitățile Sântimbru, Galtiu și Coșlariu;
  • Se află la stadiul de proiectare proiectul de extindere a rețelei de gaze naturale pe strada Gării din Sântimbru Fabrică;
  • A fost finalizată proiectarea, iar în perioada următoare va începe execuția lucrărilor de extindere a rețelei de canalizare în localitatea Sântimbru Fabrică.
Fondurile europene nerambursabile sunt o altă sursă importantă de finanțare pentru dezvoltarea localităților comunei

Amenajare trotuare

De asemenea, au fost executate lucrări de reparații la:

  • Căminul Cultural „Eugen Curta” din localitatea Galtiu.
  • Dispensarul uman din Sântimbru.
  • Vestiarele de la terenul de fotbal din Coșlariu.
  • Împrejmuire grădiniței din Galtiu.

Întrucât anul 2018 a avut o importanță aparte pentru poporul român, Centenarul Marii Uniri a fost marcat prin:

  • Realizarea unei fotografii aniversare cu urmașii Găltienilor din fotografia originală de la 1918, de către Radu Chindris, cu un aparat foto asemănător celui folosit atunci.
  • Organizarea Evenimentului „Aniversarea a 50 de ani căsătorie”.
  • Organizarea „Cupei Centenarului la fotbal”, cu participarea sportivilor din 8 comune învecinate
  • Organizarea concursului de fotografie aniversar „Samoilă Mîrza – fotograful Unirii” şi vernisajul acestuia

De asemenea, comuna Sântimbru a avut cea mai numeroasă delegație la Sărbătoarea Națională de la Alba Iulia, având 30 de steaguri tricolore şi 10 pancarte, reprezentând fotografii realizate de Samoilă Mîrza, fotograful Marii Unirii de la 1 Decembrie 1918.

Mă simt la fel de optimist și de energic precum în prima zi de mandat, cu dorința de a le crea oamenilor condiții de viață bune. Pentru ei mă bat, oamenii merită să ducă o viață bună și confortabilă, iar prin proiectele implementate cred cu tărie că am făcut din Sântimbru o adevărată comună europeană. – Ioan Iancu Popa

Aptitudini

, , , ,

Postat pe

23 ianuarie 2019