Comuna Șona: dezvoltare durabilă în ansamblul Văii Târnavelor

În 2016, Florin Mărginean pornea la drum cu gândul de a câștiga Primăria comunei Șona, având dorința de a lucra în folosul oamenilor din comuna sa de baștină, pentru a oferi șansa la dezvoltare durabilă în ansamblul Văii Târnavelor.

Florin Mărginean

În urma alegerilor din acel an, acesta a preluat frâiele comunei, iar portofoliul de proiecte a fost dezvoltat, fiind demarate o serie de investiții în infrastructură, mare parte din ele fiind în implementare în acest moment.

Concret, prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Locală, se lucrează la modernizarea infrastructurii rutiere în satele Biia și Sânmiclăuș, fiind refăcute calea de rulare, podurile, podețele, acostamentele, trotuarele și accesele la proprietăți, pe o porțiune de peste 9 km.

Prin intermediul fondurilor europene, se modernizează grădinița cu program prelungit din localitatea Sânmiclăuș, lucrările urmând a se finaliza în vara acestui an. Proiectul constă în reabilitarea integrală a  clădirii grădiniței, dotarea cu mobilier nou, jocuri pentru copii în outdoor, jocuri video interactive, pătuțuri. De asemenea, se reabilitează și dotează bucătăria, având în vedere specificul de grădiniță cu program prelungit.

Tot prin finanțări europene nerambursabile, derulate prin Grupul de Acțiune Locală „Pe Mureș și pe Târnave”, se amenajează baza sportivă din centrul comunei, prin amenajarea unui teren de sport sintetic, a nocturnei și a vestiarelor. De această bază sportivă vor beneficia atât elevii din comună, reprezentanții asociaților sportive, cât și ceilalți locuitori, care o pot folosi pentru activități de recreere.

Pe lângă finanțările europene și naționale, prin fondurile proprii ale primăriei se realizează următoarele lucrări:

  • Amenajare prăbușire mal intravilan Biia și amenajare debușeu;
  • Reparații capitale la sediul Primăriei;
  • Lucrări de înlăturare a efectelor calamităților (inundații 7-8 iulie 2018) în localitatea Șona: amenajarea Văii Vitelor, realizarea unui debușeu captare versanți amonte de strada Viilor și decolmatarea pârâului de lângă calea ferată (stânga – dreapta);
  • Extinderea iluminatului public în comună, pentru creșterea gradului de siguranță a circulației și a cetățenilor pe drumurile publice – pentru acest proiect, execuția propriu zisă a lucrărilor va începe în primăvară;
  • Extinderea canalizării în localitățile Biia și Sânmiclăuș – pentru acest proiecte a fost efectuată proiectarea, iar lucrările vor fi finanțate și de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară APA Alba, pe lângă fondurile Primăriei.

De asemenea, au mai fost pietruite 2,7 km de drum care leagă Valea Sasului de DJ 107 V și 5 km de drum în Alecuș, localități aparținătoare comunei.

Ca proiecte viitoare, se dorește reabilitarea clădirilor dispensarelor din Șona și Sânmiclăuș, dar și amenajarea unei parcări la sala de sport din Biia. De asemenea, se are în vedere amenajarea fântânilor din comună, toate aceste proiecte urmând a fi finanțate prin fonduri proprii ale Primăriei.

Pe lângă acestea, împreună cu bisericile din localitățile Lunca Târnavei și Sânmiclăuș vor fi amenajate două case mortuare în aceste localități.

Odată cu redeschiderea Programului Național de Dezvoltare Rurală, se va propune extinderea rețelei de canalizare și în satele Șona și Lunca Târnavei.

Pe componenta culturală, administrația locală va sprijini în continuare grupurile „Pe ulița satului” din Biia și „Csillagszeműek”  – dansuri populare maghiare din Sânmiclăuș

Bazându-mă pe experiența acumulată ca vicepreședinte al Consiliului Județean Alba, pe sprijinul Domnului Președinte Ion Dumitrel, cât și al celor 13 consilieri locali ai comunei Șona, indiferent de culoarea lor politică, dar și pe experiența acumulată în domeniul privat, deținând timp de 6 ani atribuții manageriale într-o firmă,  am reușit, de la preluarea mandatului de primar, atragerea unor fonduri importante pentru comună, iar acest proces va continua și în anii următori, dorind să oferim locuitorilor cele mai bune condiții de trai. – Florin Mărginean

Aptitudini

, , , ,

Postat pe

9 ianuarie 2019

Introdu Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *