În Alba Iulia educația superioară începe de la nivelul cel mai mic, încă de la creșă.

 
Campania mea pentru Primăria Alba Iulia și angajamentul meu față de fiecare albaiulian au doar ținte clare și realiste. Prefer să vorbesc despre ce știu că pot face, nu să lansez niște promisiuni care nu vor fi niciodată acoperite, decât, probabil, de trecerea timpului și stive de pliante electorale.
 
Voi susține educația de calitate în Alba Iulia și prin asta înțeleg o serie de măsuri imediate, vizibile și palpabile. Avem deja câteva exemple de succes (Colegiul Economic, Liceul de Arte, Liceul Sportiv etc.) dar e nevoie de mai mult, e nevoie de o actualizare integrală a infrastructurii educaționale locale.
În următorii 4 ani, fiecare creșă, grădiniță, liceu și școală, chiar dacă au fost construite în anii ’70-’80, vor fi aduse, prin fonduri nerambursabile și din bugetul propriu al Primăriei Alba Iulia, la standardele noului mileniu (doar în acest an am investit milioane de lei în învățământ). Înțeleg prin asta un proces de refacere sustenabil, de la exterior (anvelopare, reabilitare termică, eficientizare energetică) până la interioare (sisteme de iluminat moderne, bănci ergonomice și table inteligente). De asemenea, o să fac toate demersurile, din prima zi de mandat, pentru a identifica toate soluțiile posibile pentru ca fiecare dintre școlile mari din Alba Iulia să aibă o cantină, un spațiu social și de recreere propriu.
 
Mergând mai departe, în esența problemei, lucrăm deja la un program de nutriție personalizat pentru micuții din creșele și grădinițele locale, pentru că e nevoie ca ei să mănânce sănătos ca să poată crește frumos. Iar un cartof sau o felie de pâine în plus, o gustare sau un biscuite cu ciocolată, reglează numărul de calorii, dar nu sunt o soluție pe termen lung pentru dezvoltarea armonioasă a micilor albaiulieni. Programul meu „NUPRESA” – NUtriție PREșcolară SĂnătoasă nu îi va mai presa pe cei care fac meniul copilașilor să folosească orice găsesc doar ca să facă un număr de calorii, ci le va livra, efectiv, o bază de rețete dar și toate legumele, fructele, de care e nevoie pentru ca în farfuriile celor mici să fie doar hrană sănătoasă. Voi da ocazia celor care gătesc sau livrează mâncare pentru copiii din Alba Iulia să participe, aici, acasă, la cursuri de nutriție cu specialiști, lucru care va face din Alba Iulia primul oraș din România cu o platformă culinară personalizată, cu criterii clare și unitare, exact la grădinițele de stat.
 
De asemenea, voi dezvolta, în colaborare cu universitatea din Alba Iulia, medici și terapeuți, asociații non-guvernamentale, programe de screening care să detecteze și corecteze din timp postura celor mici (probleme legate de coloană, în special), dar să cuprindă și latura oftalmologică, pentru probleme de vedere.
 
Convins că preocupările prezentului, din școală sau din afara ei, trebuie să se regăsească și în agenda primăriei, voi propune viitorului Consiliu Local aprobarea unui sistem de vouchere, cu ajutorul căruia, familiile aflate la un anumit prag de venit pe membru de familie să-și poată permite susținerea și implicarea copilului într-o activitate sportivă de club, privat sau de stat.
 
Păstrăm și dezvoltăm programele care s-au dovedit foarte utile, începute de Mircea Hava: accesul la bazin, atunci când evoluția pandemiei va permite, alături de instructor, pentru anumite categorii de vârstă și vom relua proiectul ”Micul Prinț” – prin care vom putea suplimenta numărul de îngrijitoare din grădinițe, în condițiile în care încă sunt blocate angajările.
 
Educația superioară nu mai trebuie să se confunde cu începutul facultății. Iar o infrastructură modernă și programe dedicate și personalizate pentru micii albaiulieni, pot transforma inclusiv grădinița în educație superioară.
Aptitudini

Postat pe

8 septembrie 2020