În luna mai s-a înregistrat cea mai mare inflaţie din ultimii cinci ani

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna mai la 5,41%, cel mai înalt nivel din februarie 2013, când a fost 5,65%, în condiţiile în care cartofii s-au scumpit cu 18,56% faţă de decembrie 2017, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS), transmite news.ro.

În aprilie, rata anuală a inflaţiei a crescut la 5,2%, în creştere faţă de martie, când a fost 5%.

În mai, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 3,93%, în medie, preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 7,75%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 2,72%.

Faţă de decembrie 2017, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat, în mai, la cartofi (18,56%), fructe proaspete (18,37%), alte legume şi conserve de legume (17,47%) şi gaze naturale (10,43%).

Preţul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preţuri, a crescut, în mai faţă de decembrie, cu 5,69%.

În ultima prognoză, publicată în 9 mai, Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere, de la 3,5% la 3,6%, prognoza privind inflaţia pentru finalul acestui an şi a estimat un nivel de 3% pentru decembrie 2019.

Citește și: Proiect legislativ important – Al doilea contract de muncă stimulat fiscal

Cum a ajuns rata inflației la cel mai mare nivel din ultimii cinci ani?

Toate aceste evoluții se explică prin faptul că măsurile fiscale și economice luate de guvernarea PSD – ALDE nu au fost îndeajuns sancționate de Banca Națională a României. Principalele cauze care au dus la creșterea inflației în ultimul an și câteva luni au fost majorarea salariilor și pensiilor, creșterea accizelor la carburanți, majorarea tarifelor la energie electrică, gaze naturale și energie termică, reducerea unor taxe, prețul internațional al barilului de petrol, politica monetară relaxată a Băncii Naționale a României, îndatorarea tot mai mare a statului român, ­dezechilibrarea balanței comerciale.

Nu trebuie să înțelegem greșit că majorările salariale sunt un lucru rău, numai că acestea trebuie majorate în momentul în care există o creștere economică bazată de producție și nu pe un consum artificial. Practic în momentul de față Ministerul Finanțelor se împrumută, iar BNR tipărește bani pentru ca Guvernul să poată plăti salariile majorate, dar consumul stimulat de banii mai mulți din piață a dus rata inflației la 5,41% în mai, comparativ cu perioada similară a anului trecut, nivel nemaiatins din februarie 2013.

Astfel, efectele politicilor duse de guvernarea PSD – ALDE se resimt din plin. Deși câștigăm mai mult, valoare de cumpărare este mai mică decât ce de dinaintea majorărilor salariale. Practc inflația a ”mâncat” creșterile salariale dar ne-a scumpiat și prețurile la alimente și energie.

Aptitudini

, , , , ,

Postat pe

12 iunie 2018