Ponoran dezvoltă Zlatna ca oraș modern de viitor

Cu proiecte de zeci de milioane de euro aflate în derulare, primarul Silviu Ponoran îmbunătățește foarte mult calitatea vieții zlătnenilor.

De multe ori și adevărurile pe care le vedem cu proprii ochi trebuie repetate ca cei din jurul nostru  să  înțeleagă că secretul reușitei este munca făcută cu ambiție și tenacitate. Cu sacrificiu și cu pasiune. Cu viziune și încredere că oriunde visele se pot împlini de oamenii vrednici și cutezători.

Povestea renașterii celui mai poluat oraș din țară este pe cât de incredibilă – mai ales pentru delăsarea tipic românească – pe atât de reală. După ce a reușit să scoată  miraculos orașul din ruine și să-i modernizeze infrastructura, Primarul Silviu Ponoran  a făcut un update la  “Planul Ponoran” lansat în anul 2004 și acum în 2020 a trecut la nivelul următor:  construirea viitorului pentru Zlatna și satele aparținătoare folosind industria și tehnologia viitorului. Chiar în aceste zile Zlatna este pe cale să devină  Centru regional de TELEMEDICINĂ (pentru Alba și Munții Apuseni, proiect coordonat de  doctoral Virgil Musta), Centru de finanțare cu fonduri europene (ITI MUNȚII APUSENI) și Centru al industriei lânei din Transilvania.

Peste câteva zile la Zlatna se va inaugura piața agro-alimentară construită la standard europene. Se va inaugura clădirea reastaurată a liceului care va fi printre cele mai moderne și mai bine dotate din țară.  La Zlatna calitatea aerului este monitorizată non-stop de stații automate care transmit datele la Agenția de Mediu din Alba-Iulia. Iluminatul public din Zlatna este în totalitate modernizat, având peste 1600 de lămpi stradale cu leduri, fapt ce a dus la o scădere cu 60% a consumului de energie electrică. Ștrandul din Zlatna este unul dintre cele mai moderne din țară, având pompe de căldură, instalații computerizate și apa de la dușuri încălzită cu captatoare solare. Stația de epurare a apelor menajere din Zlatna, este dotată cu tehnologie și echipament de fabricație germano-japoneză. La Palatul Administrativ (sediul Primăriei) instalația de încălzire centrală s-a făcut prin pardoseală, cu senzori de temperatură și echipamente care asigură în fiecare birou temperatura dorită, fapt care a dus la economii de peste 30% la consumul de gaz. Calitatea foarte bună a apei potabile din Zlatna se datorează în parte și tehnologiei,  apa captată la Feneș-Șasa fiind adusă la Zlatna prin conducte speciale, fabricate în Franța, din fontă ductilă, smălțuită pe interior. (Și în acest domeniu Zlatna a ajuns un bun exemplu la nivel național).

Școlile din satele din aval de Zlatna au fost dotate cu acces la internet de mare viteză prin fibră optică. Școala Generală în cadrul unui proiect de peste două milioane de euro, o să fie modernizată și dotată cu mobilier și echipamente IT de uz didactic la strandarde europene.  Spitalul din Zlatna o să fie aproape independent din punct de vedere energetic, urmând să fie dotat cu panouri solare și pompe de căldură. Spitalul va fi modernizat după modelul clinicilor din Austria acolo unde primarul Silviu Ponoran i-a dus pe arhitecții care au făcut proiectul ca să se documenteze despre tot ce necesită o unitate medicală modernă.

Zlatna oferă acum condiții bune de viață. O dovedește și faptul că are turiști și că investitorii care pun acum pe picioare o nouă industrie la Zlatna locuiesc la hotel în Zlatna și nu la Alba-Iulia. Zlatna este un oraș cu viitor și acest fapt va avea ca prim efect crearea de locuri de muncă.

Aptitudini

Postat pe

2 septembrie 2020