Primul strat de asfalt pe drumul care leagă cele trei Gârbove și reînceperea lucrărilor pe DJ 107 K Galda de Jos – Întregalde

În aceste zile se toarnă primul strat de asfalt pe drumul județean 107 E, care face legătura dintre localitățile Gârbova de Sus, Gârbovița și Gârbova de Jos și Drumul Național 1, fiind singura rută de acces spre cele trei Gârbove.

Pe acest drum se dezvolta în trecut o viteză de deplasare redusă, din cauza gropilor, a lipsei unor sisteme de scurgere a apelor pluviale, dar și a lipsei unei suprafețe de rulare rezistentă la acțiunea factorilor climatici, astfel modernizarea drumului va duce la crearea unei căi de comunicație care să satisfacă nevoile actuale şi de perspectivă ale utilizatorilor, reducerea costurilor de întreținere și de transport, cât și creșterea nivelului de siguranță al deplasării. Trebuie menționat că acest drum nu a beneficiat niciodată de structură asfaltică.

Prin intermediul proiectului vor fi asfaltați 7,5 km de drum și se vor asigura accesele la drumurile laterale și la proprietăți. De asemenea, se vor realiza rigole și podețe din beton.

Întrucât se lucrează și la introducerea alimentării cu apă în cele trei localități, în prima etapă vor fi asfaltați 5,5 km de drum, din extravilanul localităților, urmând ca după finalizarea lucrărilor la utilități să fie asfaltate și porțiunile intravilane din Gârbovița și Gârbova de Sus.

Lucrările de modernizare a DJ 103 E sunt finanțate prin intermediul fondurilor europene nerambursabile, disponibile prin intermediul Programului Operațional Regional 2014-2020, valoarea contractului de lucrări fiind de 5.051.876,93 lei, fără TVA. Drumul, care în trecut era clasificat ca drum local, a fost preluat de către Consiliul Județean Alba pentru a răspunde criteriilor de eligibilitate ale programului și a putea beneficia de finanțare.

Și locuitorii comunei Întregalde se vor putea bucura de o conectivitate mai bună la rețelele naționale și județene de transport, fiind reluate lucrările de modernizare a drumului județean DJ107K: Galda de Jos-Mesentea – Benic – Întregalde, pe o porțiune de 6 km, cuprinsă între km. 17+700 – 23+700. La finalul implementării proiectului, peste 580 de persoane vor beneficia de aceste lucrări.

Lucrările au fost sistate o perioadă de timp din motive independente de beneficiar, CJ Alba, din cauza unor probleme apărute ca urmare a intrării în vigoare a OUG 114/ 2018, fiind necesară o renegociere a prețurilor.

Traseul reabilitat urmărește valea râului Galda, fapt ce a dus în timp la erodarea corpului de drum, făcând ca mare parte a acestei porțiuni să prezinte în acest moment o structură rigidă, formată dintr-o pietruire superficială, având astfel o stare tehnică necorespunzătoare. Astfel, pe lângă lucrările de asfaltare propriu-zise, se va asigura o scurgere corespunzătoare a apelor și se vor construi/ reabilita podurile și podețele.

Prin realizarea acestui proiect, se va asigura conectivitatea acestei zone a Munților Apuseni cu coridoarele de transport europene şi naţionale și cu municipiul reședință de județ.  De asemenea, turismul se va dezvolta, putând fi descoperite mai ușor frumusețea locurilor, puritatea aerului, bunătatea și sufletul oamenilor, vatra spiritului romanesc din această zonă montană. Printre rezervațiile naturale care vor deveni accesibile turiștilor pot fi amintite Cheile Întregalde, Cheile Gălditei și Turcului, Cheile Tecșeștilor, Piatra Cetii și Poienile cu narcise din Tecșești.

Și aceste lucrări sunt finanțate prin intermediul Programului Operațional Regional 2014-2020, contractul de lucrări având o valoare de 6.060.634,35 lei, fără TVA.

Aptitudini

Postat pe

4 iulie 2019

Introdu Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *