Proiecte de infrastructură rutieră în județul Alba

Una din principalele preocupări ale echipei PNL de la conducerea Consiliului Județean Alba este reprezentată de modernizarea infrastructurii rutiere – drumurile județene aflate în proprietatea județului Alba.

Astfel, în acest an se va interveni, prin fonduri de la bugetul local, pentru realizarea lucrărilor de reabilitare și modernizare a șapte drumuri județene.

Pentru trei drumuri, contractul de lucrări a fost semnat, iar lucrările vor fi finalizate până la finalul anului 2018.

Unul dintre aceste proiecte de investiţii va duce la modernizarea centurii ocolitoare a orașului Ocna Mureș. DJ107G și DJ107D – Ocna Mureș – Noșlac – Căptălan – Copand – Stana de Mureș – Găbud – limita cu județul Mures va fi modernizat pe o porțiune de 3,5km și va deservi stațiunea balneo-climaterică, dar va ajuta și la devierea traficului greu din oraș.

Data preconizată de finalizare a lucrărilor este 25 octombrie 2018, astfel, din toamna acestui an, locuitorii din partea de nord-est a județului Alba vor avea un acces mai rapid către DN 1, principala rută de transport dintre Alba Iulia și Cluj Napoca, cât și către județul Mureș.

infrastructură rutieră: DJ107G și DJ107D

Reabilitare drum judetean DJ107G și DJ107D – Ocna Mureș – Noșlac – Căptălan – Copand – Stana de Mureș – Găbud – limita cu județul Mures.

Un alt proiect cuprinde lucrări de modernizare a drumului județean DJ 107Z: Ciumbrud (DJ107E) – Păgida –Gâmbaș – Aiud(DN1). Acesta va fi modernizat pe porțiunea Păgida –Gâmbaș, urmând ca podul de peste râul Mureș să fie modernizat printr-un proiect ulterior.

Proiectul este început, termenul de finalizare a lucrărilor fiind data de 30 octombrie 2018, urmând ca din noiembrie locuitorii satului Păgida să fie legați de DN1 și de Municipiul Aiud printr-un covor asfaltic.

infrastructură rutieră: DJ 107Z

Reabilitare drum judetean Păgida – Gâmbaș

Din toamnă se va putea circula și pe DJ107 A, pe porțiunea dintre Pâclișa – Vurpăr, urmând a fi preluat o parte din traficul de pe ruta (E81) Alba Iulia – Sebeș. Ordinul de începere a lucrărilor pentru cei 4.5 km a fost dat în luna mai, preconizată de finalizare a contractului de lucrări fiind 20 decembrie 2018, dar sperăm că această dată va fi devansată și se va putea circula înainte de data de 1 decembrie.

infrastructură rutieră: DJ107 A

Reabilitare DJ107 A, pe porțiunea dintre Pâclișa – Vurpăr

Pentru celelalte patru drumuri execuția de lucrări este în curs de achiziționare, urmând a fi semnat apoi contractul de lucrări.

Astfel, se va consolida corpul drum județean DJ107K: Galda de Jos – Mesentea – Benic – Întregalde, pe o lungime de 6 km, cuprinzând și lucrări de construire/ reabilitare a 4 podețe.

DJ704K – Vinerea (DJ704) – Săliștea (DJ705E) va fi modernizat pe o lungime de 4,934 km. Odată asfaltată, această porțiune de drum județean ar putea deservi peste 23.000 de locuitori, populație existentă în Cugir cu satele aparținătoare și comuna Săliștea.

Un alt proiect propune modernizarea DJ103E (DN1 – Gârbova de Jos – Gârbovița – Gârbova de Sus) pe o lungime de7,675km. Întrucât, în prezent, pe acest drum se poate dezvolta o viteză de deplasare redusă, din cauza gropilor, a lipsei unor sisteme de scurgere a apelor pluviale, dar și a lipsei unei suprafețe de rulare rezistentă la acțiunea factorilor climatici, modernizarea drumului va duce la crearea unei căi de comunicație care să satisfacă nevoile actuale şi de perspectivă ale utilizatorilor, reducerea costurilor de întreținere și a  de transport, cât și la creșterea nivelului de siguranță al deplasării.

Al patrulea proiect propune consolidarea pod pe DJ705B peste râul Mureș, km. 3+949, din localitatea Vințu de Jos, pod de o importanță ridicată pentru locuitorii din localitățile componente ale comunelor Blandiana și Vințu de Jos, aflate pe partea dreaptă a râului Mureș

Pe lângă aceste proiecte finanțate de la bugetul local, în luna iunie 2017 a fost semnat contractul de modernizare a DJ 107 I: Aiud (DN1) – Aiudul de Sus – Rîmeţ – Brădeşti — Geogel — Măcăreşti – Bîrleşti Cătun — Cojocani — Valea Barnii — Bîrleşti — Mogoş – Valea Albă — Ciuculeşti — Bucium — Izbita — Coleşeni — Bucium Sat — DN 74 (Cerbu), proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, a cărui valoarea totală este de peste 44 milioane euro, iar durata derulării întregii investiției este estimată la mai puțin de șase ani, din care doi ani pentru lucrările efective de modernizare.

Acest drum face practic legătura între Autostrada Sebeș-Turda, drumul național DN 74, care duce în inima Țării Moților și DN1, asigurând conectivitatea zonei Munților Apuseni cu coridoarele de transport europene şi naţionale.

Prin acest proiect nu se va realiza doar noua cale rutieră, în lungime de peste 78,4 km, care va lega municipiul Aiud de orașul Abrud și va deservi în mod direct aproape 30.000 de locuitori, ci vor fi realizate și piste de biciclete pe o distanță de 6,7 km și amenajate 12.610 mp. de trotuare. De asemenea, vor fi amenajate 21 de stații de autobus.

Această investiție este complementară cu proiectul de modernizare a DJ 107M Aiud-Buru, finanțat prin fonduri europene nerambursabile în perioada de programare 2007-2013.

Aptitudini

, ,

Postat pe

28 iunie 2018