Siegfried Mureșan, europarlamentar PNL: Alba Iulia, avantajată în viitorul buget multianual al Uniunii Europene

,

Viitorul buget multianual al Uniunii Europene, propus de Comisia Europeană, va aloca mai multe fonduri europene pentru investiții în dezvoltarea inteligentă a orașelor din Europa. Acest lucru va oferi un avantaj orașelor precum Alba Iulia, care sunt fruntașe la implementarea de soluții „smart”.

În timp ce alte orașe din România și din restul Uniunii Europene sunt doar la începutul procesului de digitalizare, administrația din Alba Iulia se poate lăuda că a atras cele mai multe fonduri europene pe cap de locuitor dintre toate orașele românești, iar o mare parte din acești bani s-au dus în proiecte de dezvoltare a administrației inteligente. În Alba Iulia vedem autobuze inteligente cu internet la bord, biciclete electrice cu încărcare wireless, cataloage online pentru elevii din învățământul gimnazial, servicii de car-sharing, proiecte moderne de iluminare a școlilor, iluminat stradal inteligent, hot spot-uri de internet wireless în oraș și avertizări personalizate pentru locuitori cu privire la lucrări publice în zona în care locuiesc.

Toate acestea fac din Alba Iulia orașul cel mai „smart” din România. În plus, experiența dobândită de administrația publică locală în gestionarea fondurilor europene și implementarea de proiecte inteligente o vor ajuta în a atrage și mai multe fonduri europene din cadrul financiar multianual 2021 – 2027. Asta deoarece Comisia Europeană a propus ca una dintre cele 5 mari obiective pentru Politica de Coeziune a Uniunii Europene post-2020 să fie dezvoltarea urbană sustenabilă. Adică mai multe fonduri europene pentru soluții „smart”.

Cu toate acestea, negocierea privind viitorul buget multianual al UE este departe de a se fi sfârșit. Avem prioritățile enunțate de Comisie, dar acum încep negocierile importante privind alocările bugetare pentru fiecare țară.

De aceea, miza cea mai importantă a alegerilor europarlamentare din mai 2019 este ce echipă vom alege să apere în Parlamentul European o alocare financiară cât mai mare pentru România din bugetul UE post-2020.

Dacă vrem ca Alba Iulia și celelalte orașe din țară să atragă cât mai multe fonduri europene pentru dezvoltarea sustenabilă trebuie să ne asigurăm și că alocarea financiară pentru țara noastră acoperă aceste nevoi de dezvoltare.

În plus, este nevoie și de o reformă a regulilor și normelor europene astfel încât autoritățile locale să poată atrage mai ușor fonduri europene.

De aceea, noi, europarlamentarii PNL, avem două priorități importante pentru orașele din România în viitorul mandat al Parlamentului European. În primul rând, să obținem o alocare cât mai mare de fonduri UE pentru țara noastră, astfel încât să existe suficienți bani pentru a acoperi nevoile de dezvoltare ale orașelor românești. În al doilea rând, să adoptăm set unic de reguli și norme pentru absorbția de fonduri. Adică aceleași reguli pentru toate țările din Uniunea Europeană. Aceste reguli să aibă ca model regulile din țările unde există o birocrație minimă.

România are încă un mare decalaj de dezvoltare față de restul Uniunii Europene. Alba Iulia este unul dintre orașele românești care au redus acest decalaj datorită investițiilor din fonduri UE. Noi, PNL, vom lupta ca viitorul buget UE să cuprindă suficienți bani de investiții pentru România astfel încât viitoarele generații să simtă în orașele românești același nivel de dezvoltare ca în orice altă țară europeană.

Aptitudini

Postat pe

12 aprilie 2019

Introdu Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *