Comuna Cenade: model de dezvoltare în Țara Secașelor

Comuna Cenade, aflată în Podișul Secașelor, la granița cu județul Sibiu, este cunoscută, în principal, pentru prezența unui masiv de sare gemă și a unor izvoare sărate.

Ilie Neamtu

Din anul 2004, comuna este condusă de primarul Ilie Neamțu, care a reușit accesarea unor proiecte importante pentru dezvoltare, în dorința de acorda locuitorilor cele mai prielnice condiții de trai.

Anul 2018 a îmbogățit portofoliul de proiecte, fondurile europene și naționale fiind completate de cele locale, iar în anul 2019 vor fi continuate lucrările începute și vor fi depuse alte cereri de finanțare, pentru realizarea unor obiective rutiere și educaţionale.

Mai exact, prin fonduri provenite de la Programul Național de Dezvoltare Locală, sunt modernizate străzile interioare din localitățile comunei, prin asfaltarea acestora, amenajarea trotuarelor, rigolelor și acceselor la proprietăți. Proiectul este realizat în proporție de peste 80%.

Tot prin intermediul fondurilor guvernamentale, se reabilitează Școala Gimnazială Ion Agârbiceanu din comună, lucrările constând în schimbarea acoperișului, izolarea părții exterioare și executarea de reparațiile capitale în interior.

Fiind membră a Grupului de Acțiune Locală „Țara Secașelor”, comuna a accesat fonduri europene nerambursabile pentru amenajarea unei baze sportive cu teren sintetic, de care beneficiază atât elevii școlii, cât și restul locuitorilor, pentru activități sportive și recreative.

Prin intermediul fondurilor provenite de la bugetul local, a fost modernizat sistemul de iluminat public din comună, fiind înlocuite lămpile cu un consum ridicat de energie electrică cu iluminat prin utilizarea unor lămpi cu eficiență energetică ridicată și o durată mare de viață (LED).

De asemenea, a fost instalat un sistem de aer condiționat la Căminul Cultural și a fost achiziționată o mașină de pompieri și o remorcă pentru SVSU, urmând ca în perioada următoare să fie reabilitată și remiza.

Utilizând atât fonduri locale, cât și fonduri provenite de la Consiliului Județean Alba, prin sprijinul echipei liberale conduse de dl. Președinte Ion Dumitrel, s-a reușit pietruirea unei părți a drumului comunal Cenade – Gorgan.

Ca proiecte prioritare pentru anul 2019, se dorește construirea de podețe și trotuare de-a lungul drumului județean care străbate comuna, dar și consturirea rețelei de canalizare și a unei stații de epurare, prin intermediul fondurilor naționale, alături de amenajarea Văii Cenăzii și construirea de podețe, prin intermediul fondurilor europene nerambursabile disponibile în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală.

De asemenea, prin fonduri proprii, de la bugetul local, se va construi o capelă mortuară, se va extinde sistemul de supraveghere video în comună și se va investi în infrastructura educațională (reabilitarea grădiniței și dotarea școlii generale cu mobilier și bănci).

Totodată, se intenționează pietruirea drumului comunal Cenade – Capu Dealului, cu sprijinul Consiliului Județean Alba.

În momentul în care am fost ales pentru prima dată primar, mi-am propus să realizez lucruri de care cenăzenii vor fi mândri. De atunci și până acum, am reușit să facem lucruri frumoase şi necesare în comună, iar oamenii apreciază acest fapt, însă nu ne vom opri aici și vom continua să accesăm fonduri pentru dezvoltarea comunei, pentru a o transforma într-o comună cu adevărat europeană. – Ilie Neamțu

Aptitudini

Postat pe

10 ianuarie 2019