Comuna Galda de Jos: s-au atras constant investiții pentru buna dezvoltare

Comuna Galda de Jos a străbătut o perioadă de transformări importante, dezvoltându-se constant în ultimii ani. Prin atragerea unor investitori importanți, bugetul a crescut aproape de 20 de ori, în comparație cu cel din anul 2000.

Romulus Raica

Banii s-au folosit în mod chibzuit: s-au modernizat toate școlile, s-au construit grădinițe noi în Oiejdea și Benic, s-au asfaltat majoritatea drumurilor comunale, s-a finanțat reabilitarea căminelor culturale și renovarea cabinetelor medicale. Însă investițiile nu s-au oprit, iar în momentul de față se află în execuție diverse proiecte.

Mai exact, prin intermediul fondurilor europene nerambursabile destinate mediului rural, se construiește o creșă în localitatea centru de comună, lucrările fiind realizate în proporție de 50%.

Totodată, se execută lucrări de modernizare și dotare a căminului cultural din localitatea Benic, fiind reabilitat complet interiorul, cât și exteriorul și șarpanta. De asemenea, se vor achiziționa echipamente și alte materiale necesare funcționării optime a acestuia.

Tot prin intermediul fondurilor europene, disponibile prin intermediul Grupului de Acțiune Locală din Munții Metaliferi, Trascău şi Muntele Mare, au început lucrările de modernizare a trei străzi din localitatea Galda de Jos. Se vor executa lucrări de asfaltare, amenajarea trotuarelor și a rigolelor și a acceselor la proprietăți. La finalizarea proiectului, toate străzile din localitate vor fi asfaltate.

Fiind o comună în care investițiile private contribuie cu sume importante la bugetul local, Primăria s-a îngrijit ca o mare parte a bugetului local să fie direcționat spre investiții. Astfel, în momentul  de față se introduce rețeaua de apă și canalizare menajeră în localitatea Benic și se execută lucrări de autorizare ISU la Școala Gimnazială din Galda de Jos.

Totodată, a fost întocmită documentația pentru amenajarea de rigole și accese la proprietăți de-a lungul drumului județean 105 M, în localitatea Oiejdea, urmând ca în acest an să se execute lucrările propriu-zise.

Tot în acest an vor începe lucrările și la următoarele obiective, finanțate tot din bugetul local al comunei:

  • Modernizarea iluminatului public stradal în satele Galda de Jos, Mesentea, Benic și Cetea, prin înlocuirea lămpilor cu un consum ridicat de energie electrică cu iluminat prin utilizarea unor lămpi cu eficiență energetică ridicată (LED);
  • Construirea unei platforme pentru depozitarea gunoiului de grajd în localitatea Galda de Jos – necesară pentru acordarea subvenției agricole către beneficiari;
  • Construirea unei capele mortuare în localitatea Benic.

În completarea acestor investiții, printr-un proiect implementat de Consiliul Județean Alba, va fi modernizată o porțiune de 6 km a drumului județean 107 K Galda de Jos – Mesentea – Benic – Întregalde, proiectul fiind finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Prin realizarea acestui proiect, se va crea un acces facil spre zonele montane din comuna vecină, printre rezervațiile naturale care vor deveni accesibile turiștilor putând fi amintite Cheile Întregalde, Cheile Gălditei și Turcului,  Cheile Tecșeștilor, Piatra Cetii și Poienile cu narcise din Tecșești. Așadar, turismul din cele două comune (Galda de Jos și Întregalde) se va dezvolta, prin realizarea acestui proiect.

Comuna este cunoscuta însă și pentru partea sportivă, în special datorită echipei de fotbal Industria Galda de Jos, care evoluează în liga a 3-a și beneficiază de o susținere necondiționată a Primarului Romulus Raica și a echipei sale.

În anul 2000, am fost ales pentru prima dată să conduc această comună minunată. De atunci și până acum am reușit, împreună cu echipa administrativă de la Primărie și cu echipa de la PNL, să ducem Galda de Jos în topul comunelor din județ și din țară, aducând investitori de renume, care contribuie cu sume importante la bugetul local, folosite în special pentru dezvoltarea infrastructurii, fie că vorbim de infrastructura rutieră, edilitară, culturală sau educațională. – Romulus Raica

Aptitudini

, , , ,

Postat pe

7 februarie 2019

Introdu Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *