Comuna Horea: anul centenar a fost unul plin de realizări pentru administrația locală

Anul Centenar a fost unul plin de realizări pentru administrația locală din comuna Horea, condusă de primarul liberal Marin Nicola, fie că vorbim despre investiții în infrastructură, achiziția unor utilaje necesare pentru bunul mers al comunei sau organizarea unor momente de elogiere a personalităților istorice reprezentative pentru zona Munților Apuseni.

Cu privire la investițiile în infrastructură, cele mai importante proiecte au fost:

Marin Nicola

Modernizare  DC 204 – drum comunal  Butești – Giurgiuț – Zânzești (Drumul lui Iovan), comuna Horea, județul Alba.  Drumul comunal 204 a primit denumirea simbolică de Drumul lui Iovan după accidentul aviatic în care și-au pierdut viața pilotul Adrian Iovan și studenta Aura Ion, fiind un omagiu adus eroilor. Acesta este un drum comunal care face legătura între satele menționate mai sus, cu o populație de aproximativ 270 locuitori, o școală primară (Giurgiuț) și un cămin cultural (Giurgiuț), pe o lungime de 8 km. Ultimul tronson din acest drum face legătura cu o parte din pășunatul comunal Horea.

Lucrările la această investiție sunt finalizate în procent de 80%, fiind executate până în prezent zidurile de sprijin, rigole, podețe, piatra concasată și asfaltul în două straturi, pe o lungime de 8 km și o lățime de 4 m. A mai rămas de executat un procent de 20 % din investiție, iar aceasta constă în parapeți metalici, acostamentul drumului, asfaltarea drumurilor laterale pe o lungime de 10 m. , spații de încrucișare și marcare drum. Toate lucrările care au mai rămas de executat vor fi finalizate până la expirarea termenului autorizației de construcție, respectiv luna mai 2019. Valoarea investiției este de 7.493.038 lei.

Butești – Giurgiuț – Zânzești

Modernizare  DC 125 – drum comunal Horea – Măncești- Fericet, comuna Horea, județul Alba. Drumul comunal Horea – Măncești – Fericet face legătura între aceste sate pe o lungime de 7,9 km. Acest drum asigură accesul la Casa Memorială, Monumentul și Frasinul lui Horea, marele erou național.Drumul este finalizat în procent de 75%, fiind executate ziduri de sprijin, podețe, parțial rigole, parțial asfaltare. Diferența de 25% o reprezintă efectuarea a 1,5 km asfalt, montare parapeți metalici, finalizarea rigolelor, spații de încrucișare și marcare drum. Valoarea investiției este de 10.099.686 lei . Lucrările acestei investiții vor fi finalizate până în luna mai 2019.

La ambele lucrări de investiții, atât DC 204 cât și DC 125, lucrările sunt prelungite datorită vremii nefavorabile din lunile de iarnă când nu se poate lucra.

Horea – Măncești- Fericet

Modernizarea rețelei de drumuri de interes local din comuna Horea, județul Alba, este un alt obiectiv de investiții din comuna Horea. Această investiție se va realiza pe drumul care leagă Horea de Preluca, Pătrușești și 2 străzi din comuna Horea (strada Bisericii și strada Fericetului). La această investiție s-a semnat contractul cu MDRAP, în valoare de 5.103.180 lei, iar valoarea investiției este de 5.967.975 lei.  În momentul de față investiția este în derulare în vederea atribuirii.

De asemenea, comuna Horea a obținut finanțare nerambursabilă pentru Achiziționarea unui buldoexacvator pentru dotarea S.V.S.U. din comuna Horea, județul Alba.  De acest utilaj se vor deservi toți locuitorii comunei. Această finanțare a fost obținută prin Grupul de Acțiune Locală Arieșul Mare.

Nu au lipsit însă evenimentele de serbare a Centenarului Unirii și a personajelor emblematice ale Munților Apuseni: Horea și Avram Iancu.

În data de 19 aprilie 2018, a avut loc Sfințirea Bustului Marelui Erou Național Avram Iancu, eveniment la care au participat Înalt Preasfințitul Irineu, un număr mare de primari din județul Alba, cât și numeroși senatori și deputați din Parlamentul României.

În data de 18 august 2018, la Casa Memorială și Frasinul lui Horea din satul Fericet, s-a desfășurat evenimentul prin care a fost elogiat marele erou  național Horea sub numele – Horea, mândru împărat. Evenimentul a fost marcat prin prezența și discursurile unor profesori universitari și istorici, cât și programul artistic al unor ansambluri artistice.

Casa memoriala a eroului national, Horea

Un alt eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri se va desfășura în data de 8 decembrie 2018 – Concursul de Colinde străbune creștin – ortodoxe „Veniți să colindați cu noi, pentru străbuni, eroi și pentru voi”  în comuna Horea. Vor participa formații de crăișori – colindători și soliști din unitățile școlare partenere.

În data de 1 decembrie 2018, la manifestările dedicate Sărbătoririi Centenarului de la Alba- Iulia, vor participa un număr mare de cetățeni din comuna Horea. – Marin Nicola

Aptitudini

Postat pe

5 noiembrie 2018

Introdu Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *