Comuna Jidvei: investiții la standarde europene

Condusă de primarul Alin Trif, Comuna Jidvei își schimbă înfățisarea de la an la an. Aflat la al doilea mandat, acesta a accesat fonduri europene de aproximativ 20 milioane de euro care au constat în proiecte mari precum: „Modernizare infrastructura rutieră în Comuna Jidvei”, „Înființare rețele de canalizare în localitățile Căpâlna de Jos și Balcaciu” sau „Înființare centru vocațional”, dar și unele mai mici realizate cu bani din bugetul propriu, printre care enumerăm: „Reabilitare bibliotecă comunală Jidvei”, dar și construcția de capele mortuare sau modernizarea căminelor culturale.

Modernizare infrastructură rutiera în Comuna Jidvei și Înființare rețele de canalizare în localitățile Căpâlna de Jos și Bălcaciu

Alin Trif

Jidvei, Bălcaciu, Veseuș și Feisa sunt satele beneficiare ale proiectului de modernizare a infrastructurii rutiere, iar lungimea totală pentru asfaltarea străzilor este de 15,3 km, din care localitatea Jidvei- 5,5 km, Feisa- 3,5 km, Bălcaciu- 0,9 km și Veseuș- 5,4 km. După finalizarea lucrărilor de asfaltare, drumurile vor fi trasate corespunzator și se vor pune semne noi de circulație.

Pentru colectarea apelor pluviale se vor construi șanțuri din beton și la fiecare intrare în curte, se vor contrui podețe noi. Scurgerea apelor de pe platforma străzilor se va asigura prin pante în profil transversal și longitudinal spre sanțurile proiectate.

În valoare de 10,7 milioane de lei (2,3 mil. euro) finanțarea proiectului de asfaltare, se face prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, program cofinanțat de Uniunea Europeana.

Cel mai mare proiect pe care l-a câștigat Comuna Jidvei are ca obiectiv “Înființare rețele de canalizare în localitățile Căpâlna de Jos și Bălcaciu”. Se vor construi două stații de epurare, iar lungimea totală a rețelei va fi de 23,67 km. Valoarea totală a proiectului este de de 12,05 milioane de lei (aprox. 2,6 mil. de euro) si va deservi aproximativ 2300 de persoane din cele doua localitati beneficiare.

Centrul vocational

În valoare de 140.000 de euro, proiectul reprezintă continuarea lucrărilor la corpul de clădire de lângă instituția de invățământ (Liceul Tehnologic Jidvei). Finanțarea proiectului se realizează prin GAL- Pe Mureș și pe Târnave. Acest proiect are ca obiectiv asigurarea unui mediu modern și adecvat pentru servicii educaționale care să contribuie la reducerea abandonului școlar în rândul tinerilor și dezvoltarea vocațională a acestora. Activitățile ce vor fi desfășurate în cadrul acestui centru vor urmării motivarea elevilor în vederea reducerii abandonului școlar, prin sporirea creativității și prin dezvoltarea competențelor de comunicare, lingvistice, muzicale și artistice.

Reabilitare bibliotecă comunală Jidvei

Construită în anul 1979, Biblioteca Jidvei va trece în următoarele luni printr-un proces complet de reabilitarea și reprezintă unul dintre cele mai importante proiecte pentru Comuna Jidvei. Acesta constă în refacerea totală a clădirii, care pe lângă biblioteca, va găzdui și o sală de ședințe modernă. Investiția se face din bugetul propriu și este în valoare de 266.350,77 de lei (fără TVA).

Biblioteca Jidvei

 Proiecte realizate

Alte proiecte realizate de catre primarul Alin Trif:

  1. infiintarea SPCLEP Jidvei, care deserveste comunele Jidvei, Sona si Cetatea de Balta;
  2. alimentarea cu apa potabila a localitatilor Balcaciu, Capalna de Jos, Feisa si Veseus;
  3. asfaltarea completa a strazilor din Feisa si Capalna de Jos si partial Balcaciu;
  4. renovarea caminelor culturale din localitatile Capalna de Jos, Feisa, Veseus si Balcaciu;
  5. constructia unei gradinite in Veseus;
  6. asfaltare DC 26 Jidvei-Feisa – drumul existen a fost reparat si asfaltat pe o lungime de 2 km, costul total fiind de 550.000 lei;
  7. modernizare iluminat public cu led in toate satele apartinatoare Comunei Jidvei.

Asfaltare Jidvei-Feisa

„De cand am fost ales primarul Comunei Jidvei, am atras fonduri europene de aproximativ 20 de milioane de euro. A fost o munca grea, dar placuta, mai ales ca acesti bani au mers pe proiecte importante pentru comunitate si au schimbat complet fata comunei noastre.”  Alin Trif, primarul Comunei Jidvei.

Aptitudini

, , ,

Postat pe

22 noiembrie 2018

Introdu Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *