Comuna Sălciua: fondurile europene și naționale sunt fructificate pentru dezvoltarea locală

Începând cu anul 2004, Comuna Sălciua, sunt conducerea primarului Vasile Lombrea, a început atragerea fondurilor de preaderare pentru reabilitarea şi modernizarea  drumurilor comunale şi săteşti. De atunci și până astăzi, procesul de modernizare a comunei a continuat, fondurile europene și cele naționale fiind fructificate pentru implementarea unor proiecte importante pentru comunitate.

Investițiile din anul 2018 se adresează infrastructurii rutiere, de utilități și celei educaționale.

Vasile Lombrea

Întrucât bunăstarea locuitorilor comunei nu poate veni decât prin îmbunătățirea condițiilor de trai, fie că vorbim de infrastructura rutieră sau utilități, a fost depus spre finanțare și contractat proiectul care prevede înlocuirea și extinderea rețelei de alimentare cu apă în localitatea Sălciua. În acest moment, proiectul, finanțat din fonduri guvernamentale, se află la fază de licitație pentru desemnarea firmei care va executa lucrările.

Din fonduri europene nerambursabile, provenite de la Programul Național de Dezvoltare Rurală, se execută lucrări de modernizare a DC 130 Sălciua de Jos – Subpiatră, spre Peștera Huda lui Papară, o importantă atracție turistică din Munții Apuseni, drumul având o lungime de 5 km. Pe lângă asfaltarea propriu-zisă, se realizează și ziduri de sprijin și se amenajează rigole.

Tot prin intermediul fondurilor europene nerambursabile provenite de la PNDR, derulate prin Grupul de Acțiune Locală Munții Metaliferi, Trascău şi Muntele Mare, se vor moderniza și drumurile din localitatea Valea Largă, proiectul fiind la faza de licitație, lucrările efective urmând a începe după desemnarea câștigătorului.

Pe partea educațională, a fost schimbată șarpanta la cele două corpuri de clădire ale Școlii Gimnaziale Sălciua, cu bani din bugetul local și fonduri ale Ministerului Educației.

Tot din fonduri locale, se vor executa reparații la drumurile afectate de calamități. Pentru acest proiect a fost nevoie de reluarea licitației pentru desemnarea unui câștigător, primul contract de execuție semnat fiind reziliat, din cauza firmei câștigătoare.

În momentul în care am fost ales primar, în anul 2004, în comună nu exista nici o stradă asfaltată, așa că prima mea preocupare a fost reabilitarea şi modernizarea drumurilor comunale şi sătești prin proiecte SAPARD. De atunci si până acum, am accesat și implementat 15 proiecte finanțate din fonduri europene, la care se adaugă alte proiecte finanțate prin fonduri naționale sau locale. Dintre acestea, aș aminti construcția unui sediu nou pentru Primărie și a unui cămin cultural, reabilitarea școlilor din comună, reabilitarea infrastructurii rutiere. Prin toate acestea, ne-am propus să reducem disparitățile și să creăm locuitorilor noștri confortul necesar. – Vasile Lombrea

Aptitudini

Postat pe

19 noiembrie 2018

Introdu Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *