Comuna Șugag: mica Austrie de la poalele Munților Șureanu

Comuna Șugag, situată la poalele de nord-est ale Munților Şureanu, pe cursul superior al râului Sebeş, este cunoscută în principal datorită peisajelor naturale spectaculoase și a domeniului schiabil situat în Masivul Șureanu, comparat de împătimiții sportului alb cu celebrele locații din Munții Alpi.

Constantin Jinar

Comuna este condusă din anul 2000 de către primarul Constantin Jinar, acesta reușind să atragă fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere, comuna fiind într-o continuă dezvoltare și modernizare, Anul Centenar aducând lucrări importante pentru comunitate.

Concret, prin fonduri provenite de la bugetul local, a fost construit un teren sintetic, iar prin fondurilor europene nerambursabile provenite de la Programul Național de Dezvoltare Rurală, derulate prin Grupul de Acțiune Locală Mărginimea Sibiului se modernizează sala de sport din Șugag, aceste două infrastructuri fiind folosite atât pentru activitățile din cadrul școlii, cât și pentru alte activități sportive și recreative.

Tot prin fonduri proprii ale Primăriei s-au finanțat sau se află în curs de realizare următoarele investiții:

  • Realizarea unui bust omagial al cunoscutului avocat și scriitor, artizan al Marii Uniri de la 1918, av. Ionel Pop. Acesta este amplasat lângă monumentul Eroilor din fața Primăriei, fiind inaugurat la data de 14 noiembrie 2018.
  • Construcție remiză PSI pentru mașina de pompieri, proiectul fiind finalizat în acest an.
  • Achiziționare semne de orientare amplasate pe teritoriul comunei, având în vedere specificul turistic aparte al acesteia.
  • Realizare studiu de fezabilitate pentru pavarea curții școlii și a dispensarului uman din comună. Pe baza acestui document se vor realiza lucrările de pavare.
  • Construirea a două capele mortuare în comună – lucrările propriu-zise vor începe anul viitor.

Prin intermediul fondurilor europene destinate spațiului rural, au fost reabilitate și modernizate drumuri locale în localitățile Dobra și Mărtinie și au fost create accesurile la drumurile forestiere.

Tot pe componenta de infrastructură rutieră, au fost preluate de la persoane private drumurile vicinale, care vor intra într-un proces de reabilitare și modernizate, prin intermediul fondurilor europene, studiul de fezabilitate beneficiind de finanțare din fonduri proprii ale Primăriei.

Camin Cultural Sugag

Pe componenta de utilități, a fost extinsă canalizarea în anumite zone ale comunei, prin finanțări naționale, locale și de la APA CTTA Alba.

O altă realizare importantă a administrației locale este preluarea de la Romsilva a drumului care face legătura dintre barajul Oașa și zona turistică Şureanu, dezvoltată în jurul domeniului schiabil cu acelaşi nume, zona fiind cunoscută și sub numele de  Elveţia României” datorită peisajelor naturale spectaculoase. Proiectul de lege privind preluarea acestui drum este votat în aceste zile în Parlamentul României.

La prima mea candidatură, în anul 2000, am avut un slogan simplu, “Să încercăm împreună”, iar de atunci până în momentul de față am continuat împreună. Și mereu rezultatele au fost foarte bune, fiind atrase fonduri europene și naționale, iar realizările se pot vedea în orice loc. De aceea vom continua, cu aceeași dăruire și curaj, pentru că vreau să dezvoltăm comuna pe toate planurile și să avem aceleași condiții de trai precum în localitățile urbane – Constantin Jinar.

Aptitudini

Postat pe

3 decembrie 2018

Introdu Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *