Consiliul Județean Alba a lansat în SICAP procedura pentru achiziționarea serviciilor de proiectare pentru obiectivul „Reabilitare şi modernizare drum judeţean DJ 750 C: Sălciua de Sus (DN 75) – Dealu Caselor – Valea Largă – Vale în Jos – Ponor – Râmeţ – Valea Mănăstirii – Geoagiu de Sus – Stremţ – Teiuş (DN 1)”.
Drumul porneşte din localitatea Sălciua de Sus – intersecția cu DN 75, traversează Arieşul şi apoi străbate culmile munţilor Trascăului, de la nord la sud, ajungând în regiunea colinară a culoarului Mureşului, traversând zone cu obiective turistice deosebite și peisaje naturale unice.
Din cauza stării tehnice precare a infrastructurii rutiere, aceste zone nu au putut fi valorificate până în acest moment, însă, odată cu finalizarea proiectului, va fi creat un cadru favorabil valorificării potențialului turistic și economic al zonei. Totodată, se va conecta microregiunea Munților Apuseni cu microregiunea Mureșului și autostrada Sebeș – Turda și va crește gradul de accesibilitate a zonelor rurale și urbane situate în proximitatea rețelei TEN-T
Întrucât drumul se intersectează cu DJ 106 I – Transalpina de Apuseni, șosea aflată în proces de modernizare în acest moment prin intermediul fondurilor europene nerambursabile, prin intermediul celor două proiecte se va facilita accesul în zona montană cuprinsă între Municipiul Aiud, orașele Teiuș și Abrud și valea Arieșului.
Drumul va fi reabilitat pe o lungime de peste 41 km, pe două tronsoane. Primul tronson este cuprins între km 0+000 – 15+000, plecând din localitatea Sălciua de Sus (DN 75) și ajungând în comuna Ponor, unde se intersectează cu Transalpina de Apuseni. Al doilea tronson este cuprins între km 27+500 și km 53+760, plecând din Râmeț (locul de desprindere din DJ 107 I) – Valea Mănăstirii – Teiuș (DN 1).
Proiectul de reabilitare și modernizare a DJ 750 C este cuprins în lista proiectelor prioritare de la nivelul Regiunii Centru, propuse spre finanțare prin intermediul Programului Operațional Regional 2021-2027, domeniu de infrastructură rutieră de interes județean. Totodată, fișa de proiect a fost selectată pentru a primi finanțare prin POAT.
Valoarea totală estimată pentru serviciile de proiectare este de aproximativ 2 mil. lei, fără TVA.