Județul Alba are unul dintre cele mai bune ritmuri de dezvoltare din România!

Datorită eficienței administrației liberale,

Județul Alba are unul dintre cele mai bune ritmuri de dezvoltare din România!

Ultimii ani arată că acum județul nostru a luat o opțiune serioasă pentru dezvoltare, în special datorită politicilor liberale bine aplicate și datorită folosirii chibzuite a resurselor disponibile. Concret, în ciuda tuturor dificultăților și neîmplinirilor, județul Alba a progresat semnificativ. În această perioadă grea, când întreaga țară este în criză, județul nu suferă grav din cauza pandemiei, sectoarele economice afectate reușind să-și revină într-un timp rezonabil, astfel puțini angajați fiind afectați de reducerea activității. Pe de altă parte, sectorul HoReCa încă este departe de a-și reveni și susținem – inclusiv prin cele mai recente discuții cu membrii Guvernului, care au vizitat județul nostru în ultima perioadă – utilizarea de fonduri compensatorii pentru salariați sau programele de reconversie profesională, astfel încât fenomenul șomajului să ne afecteze cât mai puțin.

În realitate, acest an a început bine pentru județul Alba, care ocupă o poziție bună la nivel național, fiind între primele 10 din țară, în privința PIB pe locuitor. Putem spune că în județul nostru, prin toate programele finanțate din fonduri europene în ultimii 10 ani, au fost derulate circa 4000 de proiecte, a căror valoare totală este de aproape 4,8 miliarde euro, dintre care mai mult de 3 miliarde euro sunt pentru investițiile mari în domeniul infrastructurii de transport și de mediu. Sub administrația liberală, județul Alba a atras resurse importante pentru dezvoltare. Astfel, datorită investițiilor în infrastructura de transport – rutieră și pe calea ferată – județul nostru are deja o poziție privilegiată și o conectivitate foarte bună cu regiunile europene. Deja vorbim de atragerea unor mari investitori, de dezvoltarea de parcuri industriale și de mari centre de transfer inter-modal, deoarece județul este traversat de două autostrăzi și de o cale ferată de mare viteză. Nu mai vorbesc de drumurile județene, care au fost reabilitate și modernizate, iar acum cetățenii, bunurile și serviciile circulă mult mai ușor din Apuseni până pe Valea Frumoasei, din Țara Târnavelor pe Valea Mureșului și cam în orice zonă importantă.

În intervalul 2010-2019:

În intervalul 2010-2019, județul Alba a înregistrat una din cele mai rapide creșteri ale Produsului Intern Brut, PIB/locuitor, adică de peste 56%, comparativ cu media națională de numai 44,4%. Această evoluție a permis avansul județului Alba, de undeva de la jumătatea clasamentului național, la poziția 9 pe țară în ce privește acest indicator. În aceeași perioadă, județul Alba a înregistrat un ritm superior de creștere a PIB/locuitor în comparație cu județele vecine, depășind inclusiv județul Cluj, care a avut o creștere de 49%, mai mare decât media țării, dar mai mică decât a județului nostru.

În ultimele două luni am participat la discuții realiste cu reprezentanții Guvernului PNL, pe teme privind dezvoltarea economică și revitalizarea resurselor umane din Alba, ținând cont de problemele generate de criza coronavirusului. Astfel, am analizat proiectele locale de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Alba, precum și pe cele de extindere a infrastructurii pentru alimentarea cu gaz. Prin proiectul pentru apă și canalizare vor beneficia de apă potabilă aproape 107 mii persoane și mai mult de 23 mii vor avea acces la canalizare modernă.

Am discutat cu reprezentanții Guvernului despre importanța finalizării autostrăzii Sebeș-Turda (A10), despre stadiul lucrărilor de reabilitare a liniei de cale ferată pe relația Valea Lungă – Șibot, despre stadiul implementării proiectului județean privind managementul deșeurilor, dar și despre realizarea unui posibil centru de transfer intermodal la Sebeș, în perioada de programare 2021-2027. Complementar, de la reprezentanții Ministerului Muncii am aflat că răspunsul social la situația generată de pandemie constă în ajustarea măsurilor de sprijin pentru formarea profesională și în sprijin financiar pentru firme. Astfel, resursele pentru formarea profesională vor ajunge direct la mediul de afaceri, pentru a califica oamenii în meseriile care se cer real pe piața muncii. Pe de altă parte, Guvernul aplică un sistem eficient de plată a șomajului tehnic pentru companiile care au fost nevoite să-și oprească activitatea, oferindu-le acestora și alte măsuri active. Concret, firmele au posibilitatea să obțină până la 45% din salariul angajaților întorși din șomaj tehnic, dar și până 2500 lei pentru angajarea șomerilor din categorii vulnerabile, cum sunt tinerii și persoanele peste 50 de ani.

Citește și: 1000 miliarde lei vechi vor susține economia județului în acest an. Investiții importante în infrastructură

La nivel de județ, administrația noastră liberală a ales foarte bine să realizeze proiecte importante de conectivitate și de investiții, care vor susține indirect și investitorii privați ce vor putea utiliza tot mai bine rețeaua de transport regională și locală. Acest fapt va duce la creșterea volumului de mărfuri și servicii derulate în județ, dar și la creșterea încrederii publicului în potențialul de dezvoltare. În plus, mediul de afaceri poate oferi locuri de muncă, dar nu reușim în totalitate să convingem oamenii să vină la treabă. De aceea, considerăm că atragerea fondurilor europene crește încrederea în mediul public și sprijină investițiile directe în mediul privat. Acum, în județul nostru sunt firme importante – autohtone și de peste hotare – care investesc în industria auto și orizontală, în prelucrarea lemnului, în industria ușoară sau domeniul construcțiilor, un mare accent fiind pus pe industria alimentară și agricultură. Marii investitori care au venit în Alba au adus aici peste 828 milioane euro, creând locuri de muncă bine plătite și sprijinind administrația publică locală pentru a dezvolta serviciile publice.

Simion Crețu – PrimVicepreședinte PNL Alba

Aptitudini

Postat pe

6 august 2020