Lege pentru protecția celor care cumpără locuințe

În calitate de deputat PNL, am inițiat și depus o propunere legislativă prin care vin în sprijinul românilor care doresc să achiziționeze locuințe noi, prin aceea că se instituie sistemul calității în construcții – Propunere legislativă privind modificarea și completarea Legii nr.10/1995 privind calitatea în construcții.

Concret, prin acest proiect îmi propun să eliminăm posibilitatea repetării unor drame – incendii, explozii – prin care au trecut zeci de familii, în ultima perioadă, asta după ce și-au investit agoniseala de o viață în locuințe pe care le-au cumpărat în noile ansambluri rezidențiale. Din păcate, după cum am observat, aceste locuințe devin de multe ori adevărate capcane mortale pentru proprietari!

În momentul de față, cererea ridicată de locuințe noi și lacunele legislative permit dezvoltatorilor să introducă în piața imobiliară spații, cu destinația de locuințe, la standarde necorespunzătoare, acestea nefiind racordate la utilități, așa cum prevede legea. Această practică s-a dovedit, iată, una criminală, punând în pericol siguranța și viața locatarilor!

Este inacceptabil ca dezvoltatorii să mai poată pune în pericol, cu bună știință, zeci de vieți doar pentru a obține câștiguri rapide. Consider că, înainte să își poată primi noii proprietari, aceste imobile trebuie în mod obligatoriu să aibă semnate procesele verbale de recepție la finalizarea lucrărilor de construcții, precum și să aibă branșamente autorizate, adecvate și definitive la utilități.

O altă problemă importantă este aceea că legislația actuală este lacunară în stabilirea responsabilităților și sancționarea faptelor! Se impune, așadar, ca actualul cadru legislativ să fie îmbunătăţit astfel încât să obligăm dezvoltatorii imobiliari să respecte standardele de construcție, dar și să eliminăm improvizația în construcție și posibilitatea acestora de a crea înșelator senzația că blocul dat în folosință este branșat la utilități și poate oferi condiții normale și sigure de folosință.

Prin acest proiect, semnat de reprezentanți ai tuturor partidelor, se instituie de fapt sistemul calității în construcții, cu scopul de a conduce la realizarea și exploatarea unor construcții corespunzătoare și de a asigura accesul în condiții de siguranță la utilități. Protejarea vieții oamenilor și a bunurilor acestora trebuie să reprezinte principala preocupare a societății noastre. Parlamentul are o responsabilitate imensă, de aceea fac un apel către toți colegii să susțină adoptarea acestei propuneri legislative care nu face altceva decât să acopere vidul legislativ, dar și să răspundă interesului public de a proteja drepturile cetățenilor!

Florin Roman, Deputat PNL Alba

 

Aptitudini

Postat pe

27 noiembrie 2018