Orașul Cugir: 16 proiecte pentru dezvoltarea orașului au fost înaintate spre finanțare cu fonduri europene sau guvernamentale

Administrația locală a orașului Cugir, condusă de Primarul Adrian Teban are ca obiectiv constant dezvoltarea durabilă a localității. În an centenar, eforturile  primăriei s-au concentrat pe atragerea de fonduri europene și guvernamentale, în baza unor proiecte care vizează modernizarea drumurilor, transportului public, iluminatului stradal, școlilor, spitalului și a unor clădiri sociale. Au fost depuse 14 proiecte pe fonduri europene, două pe fonduri guvernamentale, iar trei mari investiții din bugetul local sunt in desfășurare.

Reducerea emisiilor de carbon in orasul Cugir bazata pe Planul de Mobilitate (Valoare: 49.994.703,70 lei)

Adrian Teban

Programul Operațional Regional 2017 a oferit oportunitatea Primăriei Cugir de a accesa bani pentru îmbunătățirea transportului public și a rețelei de străzi pe care se desfășoară.  Așadar, proiectul depus prevede modernizarea străzilor: Strada Principală Vinerea, Strada Victoriei, Strada Stadionului, Strada Ion Budai Deleanu, Strada M. Viteazul (porţiune nemodernizată), Strada 1 Decembrie 1918, Strada Rozelor, Strada Ion Creangă tr. 1, Strada Ion Creangă tr. 2, Stradă Tineretului, Strada Alexandru Sahia tr. 2, Strada Nicolae Bălcescu, Strada Griviței, Strada Râul Mic. Totodată, va fi reabilitată și str. Ioan Budai Deleanu întrucât edilul Cugirului și-a propus să introducă transportul public și în cartierul Cindeni. Proiectul prevede nu doar reabilitarea părții carosabile și a trotuarelor, ci și achizitionarea a 6 autobuze cu propulsie hybrida și a 70 de biciclete pe care locuitorii le vor utiliza cu titlu gratuit, în sistem bike sharing. Stațiile de autobuz vor fi modernizate și dotate cu sisteme de afişaj, astfel că cetățenii vor stii tot timpul cand vor veni autobuzele. Va fi implementat şi un sistem de e-ticketing care include automate de eliberare și reîncărcare carduri de calatorie. Odata implementat proiectul, rețeaua stradală va fi îmbunătățită considerabil, iar oamenii vor avea acces la un transport public  modern, comod și eficient.

“Creşterea eficienței energetice în clădire publică Secția Maternitate şi Pediatrie-Spital Orăşenesc Cugir” (Valoare: 13.895.334,41 lei )

Sănătatea a fost unul dintre domeniile care a beneficiat de multă atenție din partea administrației locale în ultimii zece ani. După modernizarea secțiilor de Chirurgiei-Interne și a Ambulatoriului, a mai rămas o singura clădire care necesită investiții. Este vorba despre secția Ginecologie-Pediatrie pentru care a fost depus și câștigat un proiect privind modernizarea sa. Din estimările administrației locale se pare că în primăvara anului viitoar vor fi demarate lucrarile efective. Este o investiție importantă, mai ales că adresabilitatea sectiei de pediatrie este foarte mare. Odată realizată această investiție, conducerea primăriei își propune să deschidă și secția de nașteri, astfel încât mamele să își poată naște copii în Cugir.

“Modernizare ambulatoriu Cugir prin achiziție de dotări” (Valoarea: 2.799.570,88 lei)

Totodată, Primăria Cugir dorește să continuă investițiile în echipamente și dotări la Ambulatoriu, iar în acest sens a înaintat un proiect european, care, dacă va primi finanțare, va acoperi necesitățile tuturor cabinetelor și ale laboratorul. Lansarea Axei prioritare 8 este o nouă șansă pentru orașul Cugir de a ridica ștacheta serviciilor medicale, întrucât proiectul depus este al doilea de care ar beneficia ambulatoriu în ultimii 4 ani. Dacă  in proiectul precedent o mare pondere din fonduri erau destinate renovării și modernizării pavilionului, și doar o parte pe achiziționarea de dotări, proiectul actual permite achiziționarea de echipamente şi dotări medicale pentru fiecare cabinet/laborator în funcție de necesități, cazuistică și personalul existent.

Ambulatoriu Cugir

Eficientizarea sistemului de iluminat public in UAT Cugir (Valoare: 16.421.385,34 lei)

Cugirul este al doilea oraș din regiunea Centru, după Alba Iulia care a solicitat finanțare europeană pentru modernizarea iluminatului public. Proiectul va permite administrației locale să înnoiască rețelele de iluminat și să le extindă în zonele unde nu există sau zonele propuse spre dezvoltare. Totodată, va fi implementat un sistem de telegestiune care va asigura controlul individual al fiecarui corp de iluminat, precum și un sistem de interconectare cu o platformă de terță parte prin intermediul unei Interfețe Programabile de Aplicații. Vor fi montate sau înlocuite corpurile de iluminat cu LED-uri, eficiente energetic și cu durată mare de viață, astfle că va fi îmbunățit considerabil iluminatul public și vor scădea considerabil costurile cu energia.

,,Dezvoltarea infrastructurii rutiere în localitatea Vinerea- Oraș Cugir”

Printre obiectivele asumate public de Primarul Cugirului, Adrina Teban s-a numărat și cearea unei variante ocolitoare a localității Vinerea, care să descongestioneze traficul și să reducă riscurile care există în prezent, în situația în care localitatea este străbătută continuu de mașini, TAF-uri cu lemne sau TIR-uri cu marfă. Crearea unei variante ocolitoare a localității Vinerea va reduce riscul de accidente, de poluare, va diminua trepidaţiile care afectează structura de rezistenţă a caselor și va aduce multiple beneficii economice. Contractul de finanțare pentru acest proiect a fost deja semnat și se derulează faza de licitații pentru proiectul tehnic și pentru execuție, care vor mai dura, după estimările primăriei, în jur de șase luni. Probabil că demararea efectivă a lucrarilor va avea loc anul viitor. Viitoarea centură va avea două benzi, va fi conectată direct la DJ 704 la o distanţă de cca 500 m de intrarea în localitate (dinspre Șibot), prin intermediul pasajului CF şi a unui drum de exploatare agricolă. Ea va urma aliniamentul liniei ferate, până la tecerea la nivel cu calea ferată (dinspre Cugir), unde se va uni cu str. Victoriei.

8 proiecte pentru îmbunătățirea infrastructurii școlare/ imbunătățirea calității vieții din zona urbană arodată scoliilor

Conducerea Primăriei Cugir a dorit să exploateze șansa de a rezolva cât mai multe probleme locale cu bani europeni. De aceea, a încercat să se plieze peste criteriile cât mai multor axe de finanțare și a înaintat proiecte pentru modernizarea și echiparea infrastructurii educaționale pentru toate școliile gimnaziale atât pe axa 10, cât și pe axa 13. Cea de-a doua, oferă posibilitatea reabilitării și să modernizării atât a școlilor, cât și a străzilor arondate acestora. Inclusiv pentru grădinițele aparținătoare școlilor au fost depuse proiecte de finanțare a lucrărilor de renovare și modernizare, proiecte care sunt în prezent în evaluare. În ceea ce privește investițiile în învățământul liceal, deoarece U.E. a disponibilizat fonduri pentru cel tehnic, Primăria Cugir a înainta spre finanțare un proiect de reabilitare, modernizare și echipare doar pentru Colegiul Tehnic “I.D. Lazarescu” Cugir.

INCLUZIV – investitie europeana pentru dezvoltarea sociala in Cugir Valoare: 14.431.852,75 lei

Obiectivul general al acestui proiect, care se află în momentul de față în implementare, îl reprezintă promovarea accesului egal la măsuri integrate de educație, ocupare, antreprenoriat, servicii sociale, acte, locuire, antidiscriminare pentru persoanele din zone urbane marginalizate din orașul Cugir. Sunt vizați cetățenii aflați în risc de sărăcie și excluziune socială, cu precădere de etnie romă, din zonele Rozelor, Coșbuc și Râul Mic. Aceștia beneficiază de patru componente interconectate: 1. Servicii socio-medicale, acte locuire, 2. Ocupare și antreprenoriat, 3. Educație, 4. Antidiscriminare. Trebuie spus că prin acest proiect va fi reabilitat așa numitul Bloc Nato, mai precis 68 de locuințe vpr fi modernizate.

Dezvoltarea serviciilor sociale destinate persoanelor varstnice din UAT Cugir  Valoare: 2.559.638,90 lei

În vederea dezvoltării serviciilor sociale, conducerea Primăriei a întocmit un proiect pentru reabilitarea și modernizarea Cantinei Sociale. Vor fi executate lucrari la structura de rezistenta a cladirii, de recopartimentare, de termoizolare, de amenajare cu  rampe de acces pentru persoanele cu dizabilitati. Totodată, vor fi achizitionate  echipamente necesare pentru functionarea cantinei sociale, astfel încât, ulterior să pată fi dezvoltat acest serviciu, în beneficiul persoanelor aflate în nevoie.

Reparatie capitală gradiniță si creșă Prichindel”. Valoare: 4.389.368,66 lei.

Administrația cugireană a dorit să vină în sprijinul părinţilor din localitate care, atunci când revin la serviciu la finalul concediului de îngrijire, sau mai devreme, sunt în situaţia dificilă de a nu avea cu cine să-i lase pe micuţi. Prin acest proiect, aflat în implementare, sunt înființate grupe în regim de creşă și sunt amenajate spațiile în așa fel încât copiii să beneficieze de condiții corespunzătoare vârstei lor. În acest sens, vor fi efectuate lucrări de recompartimentare şi modernizare a întregii clădiri, de dotare cu echipament şi mobilier specific care să corespundă nevoii de educaţie şi îngrijire a copiilor. Prin realizarea acestor investiţii, unitatea va respecta prevederile legale în vigoare referitoare la condiţiile igienico-sanitare, de siguranţă, de odihnă și activitate care îi privesc pe copiii mai mici de 3 ani.

Programul de investiții pe anul 2018 din bugetul local

În baza programului de investiții pe acest an sunt renovate străzile Tractoristului, Merilor, Morilor, Zăvoiului și Deal din Vinerea, iar din Cugir străzile Dealului, Șurianul, Plevnei și  Oituz. Este vorba de lucrări ample care presupun refacerea părților carosabile cu covor asfaltic și/sau cu dale din beton, amenajarea trotuarelor și acceselor la proprietăți, precum și introducerea canalizării pluviale acolo unde este cazul. Tot din fondurile bugetare va fi amenajat un Skate-Parc pe strada Narciselor, Nr. 4 A.

Munca depusă de administrația locală cugireană în acest an centenar, pentru dezvoltarea durabilă a orașului, se va vedea în următorii doi-trei ani, când vor fi finalizate toate investițiile care fac obiectul proiectelor pe care le-am enumera mai sus.

Aptitudini

, , ,

Postat pe

8 noiembrie 2018

Introdu Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *