Comune

Sandu Heler: Dezvoltarea comunei Avram Iancu a plecat întotdeauna de la nevoile comunității

By emiltoma

June 18, 2020

Comuna Avram Iancu, prin poziţia sa geografică face parte din zona turistică a Munţilor Apuseni, poate cea mai importantă din judeţ şi una din cele mai reprezentative ale ţării. Localitatea beneficiază de un cadru natural deosebit de pitoresc, de un patrimoniu social-cultural-istoric deosebit de complex, dar poate insuficient valorificat prin dotările turistice. Fondul turistic din comună este constituit din: Biserica Ortodoxă, ctitorie de la 1792, Casa Memoriala ”Avram Iancu” şi Expoziţia etnografică, colecţia muzeală a Şcolii Gimnaziale ”Avram Iancu” meşterii văsari făuritori de tulnice, Formaţia de Tulnicărese, Formaţia de Țitere şi Târgul de fete de pe Muntele Găina .

Frumuseţea reliefului şi întinderea, distanţele mari la care se află satele şi crângurile, unele de altele, au îngreunat legăturile şi comunicarea, făcând posibil păstrarea unui sâmbure de românism, aici, departe de influenţele străine şi slăbiciunile vremelnice, stare de fapt remarcată şi de Nicolae Bălcescu la 1848, când a venit în munţi, la Avram Iancu, tocmai în momentul în care naţionalitatea română era călcată şi strivită în picioare. ,,Fusei fericit a găsi… pe aceste piscuri uriaşe, deasupra norilor o naţionalitate românească înfocată şi puternică…”

Anul 2004 aduce în fruntea acestei comunităţi pe actualul primar, Heler Sandu, fiu al satului, care încă de la început a pus bazele unei dezvoltări durabile a comunităţii. Astfel, a fost întocmită, dezbătută şi aprobată Strategia de Dezvoltare a Comunităţii pentru perioada 2007-2014 şi 2014 -2021, care cuprinde ample lucrări pe diferite domenii.

Pot fi amintite aici numai investiţiile demarate în  ultima perioadă:

 

Citiți și: Proiectele administrației liberale la nivelul județului Alba

De asemenea, comuna are în implementare, anul acesta, urmatoarele proiecte:

 

Sandu Heler şi comunitatea pe care o păstoreşte acordă o importanţă deosebită tradiţiilor şi personalităţilor istorice moţeşti. Astfel, un loc de frunte îl ocupă „Târgul de Fete de pe Muntele Găina”, organizat de către Consiliul Judeţean Alba (organizator principal), alături de Consiliul Local, Primăria Avram Iancu şi Centrul de Cultură „Augustin Bena”. Evenimentul, înregistrat la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci, reprezintă una dintre cele mai importante sărbători populare româneşti, cu o vechime de secole, a cărei amploare şi renume a depăşit graniţele ţării noastre. Totodată, întrucât pe teritoriul comunei, în satului Inceşti, se află casa natală a lui Avram Iancu şi bustul acestuia, care sunt înscrise pe lista monumentelor istorice de la nivel naţional, în comună au loc multiple evenimente dedicate acestui erou al Ţării Moţilor şi a Transilvaniei.

Ceea ce îi defineşte pe moţi este apropierea de cer, aici fiind o zonă cu specific montan. Chiar dacă viaţa aici este mai grea, prin curaj, hărnicie, răbdare şi bunătate, locuitorii găsesc totdeauna puterea de a răzbi în toate. De aceea, de când am fost ales primar, am încercat să găsesc cele mai bune soluţii pentru dezvoltarea satelor comunei, pentru a asigura o conectivitate adecvată şi condiţii de trai din ce în ce mai bune pentru comunitate.” –  Sandu Heler, Primar al Comunei Avram Iancu

Mai multe informații și pe Facebook