Ilie Frăţilă este unul dintre primarii liberali cu experienţă din judeţul Alba, căruia cetăţenii i-au acordat de fiecare dată încrederea lor. De când a devenit primar la Sâncel, prin muncă şi implicare, a realizat numeroase investiţii în comună, arătând că şi în mediul rural oamenii pot avea tot confortul de la oraş.

Fie că a fost vorba de investiţii finanţate cu fonduri locale, guvernamentale sau europene, ca un bun gospodar, Ilie Frăţilă a găsit mereu cea mai avantajoasă variantă, asigurând un echilibru între veniturile comunei şi necesităţile de dezvoltare. Un portofoliu de proiecte este pregătit şi pentru anii următori, echipa de funcţionai din cadrul primăriei fiind pregătită să acceseze alte fonduri pentru investiţii, când noile linii de finanţare vor fi disponibile.

Ilie Frăţilă s-a preocupat de toate aspectele vieţii din comuna sa, de la infrastructura mare – drumuri, alimentare cu apă, canalizare sau iluminat public – şi până la revitalizarea tradiţiilor locale, întreţinerea şcolilor, grădiniţelor şi a căminelor culturale. A fost reabilitat drumul comunal 22 Sâncel-Iclod-Pănade, s-au construit trotuare şi şanţuri betonate în Pănade şi pe străzile din Sâncel, s-au modernizat străzile din Pănade, urmând și cele din Iclod după terminarea lucrărilor de canalizare. Se lucrează la reţelele de canalizare în Sâncel şi Iclod, iar reţeaua de iluminat public a fost modernizată, folosindu-se noua tehnologie cu LED, care este mult mai economicoasă şi asigură un consum mult mai scăzut de energie faţă de vechile becuri care se ardeau mereu. Totodată, a fost extinsă reţeaua electrică pe strada Avram Iancu.

Citiți și: Proiectele administrației liberale la nivelul județului Alba

Pentru că educaţia este deosebit de importantă pentru viitorul comunităţii, primarul Ilie Frăţilă s-a preocupat de reabilitarea şcolilor şi grădiniţelor din localitate, căutând să le asigure condiţii de oraş copiilor din comuna sa. Când şcoala este modernă, confortabilă şi oferă servicii precum programul „Şcoală după şcoală”, calitatea actului educaţional creşte, dascălii buni şi pregătiţi sunt motivaţi să rămână în şcoală şi elevii învaţă cu mai multă plăcere.  De aceea, s-a investit în reabilitarea Şcolii „Ioan Pop Reteganul” din Sâncel, în amenajarea şi modernizarea curţii şcolii şi a zonei din jurul şcolii, fiind construite trotuare şi un gard nou, care să le ofere siguranţă copiilor. Tot aici a fost construit un teren de sport sintetic multifuncţional care, în afara orelor de şcoală, poate fi folosit şi de ceilalţi cetăţeni din comună pentru activităţi sportive. Grădiniţa din Iclod a fost modernizată şi extinsă, iar zona din jurul grădiniţei din Sâncel a fost modernizată, construindu-se un gard nou şi trotuare, a fost introdus programul de grădiniţă prelungit şi s-au amenajat locuri de joacă pentru copii.

Una dintre cele mai importate investiţii realizate recent are un caracter mai tehnic, dar este fundamentală pentru dezvoltarea viitoare a comunei. Este vorba despre Planul Urbanistic General al comunei, un document în care sunt stabilite transparent toate reglementările urbanistice şi utilitatea diferitelor zone din comună. Astfel, în timp ce oraşe din România încă nu au astfel de documente realizate, la Sâncel orice cetăţean sau orice investitor care vrea să construiască ceva în comună, ştie clar unde şi cum poate face acest lucru. Documentul este foarte util şi pentru atragerea de noi fonduri nerambursabile şi realizarea de noi investiţii. În acest sens, Ilie Frăţilă are deja aprobate şi depuse spre finanţare proiectul privind realizarea unei săli de sport în Sâncel şi proiectul de realizare a reţelei de canalizare în satul Pănade. Ambele sunt proiecte importante şi mult aşteptate, dar vor fi realizate în perioada următoare, spre beneficiul cetăţenilor din Sâncel.

Mai multe informații și pe Facebook