Comuna Bistra: tradiție și modernitate transpuse prin investiții

Din momentul în care a fost ales primar al comunei Bistra, Traian Gligor a reușit implementarea unor proiecte importante, finanțate din fonduri europene, de la bugetul local sau din bani primiți de la guvern. Au fost asfaltate integral toate străzile care pleacă din Drumul National, a fost construit podul rutier peste râul Arieș la Lunca Largă, s-au reabilitat școlile, au fost amenajate spatii recreative pentru tinerii din comună (sală de sport, teren de fotbal cu gazon sintetic şi nocturnă, părculeț de joacă pentru copii).

Traian Gligor

De asemenea, au fost alocați bani pentru extinderea, refacerea şi modernizarea iluminatului public în comună, a fost înființat Centrul Cultural în cadrul căruia s-a activat Corul Mixt din Bistra, iar cunoscutul obicei de Paști ,,Prăgşorul”, a fost înscris în premieră la Festivalul ,,Cultură pentru Cultură”, organizat de Consiliul Județean Alba, unde a câștigat locul 1, dar şi la OSIM, pentru a fi protejat ca marcă, iar Primăria şi Consiliul Local finanțează o parte din acest obicei. Bistra are acum şi stație de epurare, dar şi rețea de canalizare, un centru de comună amenajat modern. Sunt doar câteva puncte din ce şi-a propus pe lunga listă primarul Traian Gligor, pentru a face viața localnicilor cât mai bună, iar procesul de modernizare al comunei continuă.

Investiții în infrastructură și utilități

În momentul de față, se află în implementare sau în curs de achiziție pe SICAP (catalog electronic de produse, servicii sau lucrări) mai multe proiecte, pe componenta de infrastructură rutieră, școlară, socială, lucrări înregistrare sistematică în sectoare cadastrale, dar şi altele.

Cea mai mare investiție din comună în acest moment este cea de reabilitare a Drumului Comunal Bistra – Poiană. Proiectul presupune lucrări pe o lungime totală de 10 km de drum. DC 97 este important nu doar pentru cei peste 2000 de localnici pe care îi va deservi, ci şi pentru accesul elevilor la școlile din satele Ciuldeşti şi Durăşti şi accesul turiștilor la siturile Natura 2000 din Masivul Muntele Mare, punând astfel în valoare şi valorificând potențialul turistic al  zonei.  De-a lungul derulării întregului proiect, acestea presupun lucrări de terasament, de lărgire a spațiului carosabil, rigole ,ziduri de sprijin şi protecție, podețe de acces în gospodăriile localnicilor, turnarea covorului asfaltic, etc. Proiectul include şi reabilitarea primelor 2 poduri, dar şi demolarea şi refacerea în totalitate a  celorlalte 2  poduri de pe acest drum.

Administrația locală din Bistra, împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice au hotărât de comun acord prelungirea termenului de finalizare a DC 97 până în anul 2020, pentru a avea siguranța execuției unui drum superior calitativ şi cu toate lucrările anexe de care este nevoie pentru terminarea lui în bune condiții.

O altă investiție importantă, finanțată prin Programul Național de Dezvoltare Locală, este cea de modernizare a Drumului Comunal 212. După ce în cursul anului 2018 au fost semnate contractele atât pentru faza de proiectare cât şi de execuție a lucrărilor și a fost realizată etapa de proiectare tehnică, anul 2019 va aduce finalizarea lucrărilor propriu-zise în cadrul acestui proiecte important pentru comunitate.

Tot în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală, la data de 3 iulie 2018 au fost semnate două contracte de finanțare. Primul dintre acestea propune reabilitarea, modernizarea şi extinderea școlii cu clasele I-IV din comuna Bistra, urmând a beneficia de investiția peste 130 de elevi. Al doilea proiect se adresează rețelei de utilităţi, urmând a fi  extinsă rețeaua de alimentare cu apă în satele Creţeşti şi Lunca Largă la peste 300 de localnici din cele două sate. În satul Creţeşti este vorba de o lungime totală de 1200 metri de conductă. Pe traseul rețelei de distribuție au fost prevăzute, de asemenea, 5 cămine de vane, 8 hidranți de incendiu și 8 cișmele stradale automate. În satul Lunca Largă este necesară o lungime totală de 1710 metri de conductă. Pe traseul rețelei de distribuție a apei potabile se vor afla: 4 cămine de vane, 9 hidranți de incendiu, 8 cișmele stradale automate, dar și o supratraversare a râului Arieș. După realizarea acestei investiții, lucrările pot fi continuate prin racordarea la rețeaua de alimentare cu apă a gospodăriilor.

Prin fonduri de la bugetul local, în vara anului 2018 au fost efectuate lucrări de igienizare, întreținere, reparații dar și lucrări de investiții la unitățile de învățământ din comuna Bistra, toate unitățile de învățământ având autorizație sanitară de funcționare.  Au fost amenajate grupurile sanitare la Școala Primară Ciuldești, reabilitată centrala termică la Școala Generală ,,Nicodim Ganea” din centrul comunei Bistra și au fost executate reparații curente la  Școala din satul Gârde.

Totodată, la finalul anului 2017, împreună cu alte orașe și comune din Munții Apuseni, comuna Bistra a hotărât să înființeze o asociație care să deschidă calea spre alimentarea cu gaz metan a comunităților din Apuseni.

DC Bistra – Poiană

DC Bistra – Poiană

Acordul cadru pentru lucrările de reparaţii străzi, drumuri comunale şi săteşti

În luna septembrie a fost semnat acordul cadru pentru execuţie ,,Lucrări reparații străzi, drumuri comunale şi sătești din comuna Bistra”, în valoare de 500.000 lei, având o perioadă de valabilitate de 3 ani.

 

Citește și: Realizările primarilor PNL în județul Alba

 

În contract se regăsesc lucrări de reparații a suprafețelor degradate, inclusiv plombarea gropilor cu mortar asfaltic preparat la cald, transportul materialului decapat  şi a mixturii asfaltice, decupare manuală şi compactare cu rulou compresor, semnalizarea  lucrării în timpul execuției, dale prefabricate din beton pentru rigolele carosabile, dar şi materialele necesare lucrărilor ce vor fi executate: piatră concasată, nisip, piatră de carieră, de construcție, betoane, etc. De asemenea  firma care va executa lucrările va pune la dispoziţia beneficiarului – comuna Bistra, utilajele necesare: autogreder, autobasculantă, compactor, buldozer, buldoexcavator, excavator, sărăriță, utilaj împrăștiere material antiderapant, firma urmând a se ocupa şi de întreținerea drumurilor pe timp de iarnă. 

Utilaje achiziționate

În anul 2018, primăria Bistra a achiziționat un buldoexcavator pe pneuri, cu fonduri de la bugetul local și un vibrator compactor, finanțarea fiind realizată prin Grupul de Acțiune Locală „Drumul Iancului”. Acestea utilaje, precum și celelalte deja existente (autobasculantă, încercător frontal, buldoexcavator) vor fi utilizate pentru lucruri proprii: reparații străzi, drumurile comunale și sătești din Bistra, decolmatări ale albiilor râurilor și pârâurilor, lucruri de terasamente, deszăpeziri. lucrări de regularizare a canalelor de colectare a apelor pluviale, etc.

Premierea excelenței și a seniorilor comunei

Se pune un mare accent și pe răsplătirea performerilor din comună, iar în data de 27 decembrie 2018 a fost organizată „Gala Performerilor”, în cadrul căreia au fost premiați elevii de la școlile din comună cu rezultate remarcabile la olimpiade și concursuri școlare, copiii primind diplome și premii în bani, la fel și cadrele didactice care i-au pregătit. De asemenea, au fost premiate echipele de fotbal ale comunei Bistra, juniori și seniori care au obținut rezultate deosebite la Campionatul Munților Apuseni la Fotbal, dar și karatiștii de la Clubul Sportiv Comunal Bistra, pentru rezultatele obținute la competiții.

Totodată, în data de 7 octombrie 2018, de ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, peste 70 de persoane de vârsta a treia din cadrul Asociației de Pensionari „Seniorii” din comună și din cadrul Serviciului de Îngrijiri la Domiciliu a Persoanelor Vârstnice au fost sărbătorite de administrația locală, în semn de respect și prețuire.

Am promis că voi face lucruri bune pentru comuna Bistra. Am câștigat proiecte cu finanţare europeană. Sunt convins că în perioada următoare vom depune şi altele, şi sperăm să fie selectate ca eligibile. Din bugetul propriu, ne străduim să alocăm împreună cu consilierii locali, fonduri pentru alte investiţii sau servicii necesare pentru Bistra – Traian Gligor

Aptitudini

, , , ,

Postat pe

30 ianuarie 2019

Introdu Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *