Comuna Rădești: proiecte locale pentru dezvoltare durabilă

În ultimii ani, în Rădești s-a dezvoltat întreaga infrastructură şi s-au atras fonduri nerambursabile în vederea realizării obiectivelor prevăzute în strategia de dezvoltare a comunei, iar anul 2018 a adus câștigarea a încă patru proiecte benefice pentru comunitate.

Alin Nicula

Concret, primul proiect, finanțat prin intermediul fondurilor naționale, prevede extinderea rețelei de alimentare cu apă în localitatea Șoimuș și contrucția rețelei de canalizare și a stațiilor de epurare în localitățile Leorinț și Meșcreac. Lucrările efective vor începe după finalizarea procedurilor de achiziție, proiectul fiind momentan în faza de licitație.

Printr-un alt proiect, finanțat prin intermediul acelorași fonduri, se va reabilita, moderniza și echipa școala gimnazială ”Demetriu Radu” din Rădești.

Pe lângă finanțările naționale, sunt accesate și fonduri europene nerambursabile, provenite de la Programul Național de Dezvoltare Rurală, iar prin intermediul Grupului de Acțiune Locală ”Pe Mureş şi pe Târnave” se va dota căminul cultural din localitatea Leorinț și se va moderniza clădirea primăriei.

Anul 2018 a adus însă și finalizarea unui proiect atât de util pentru locuitorii comunei, fiind deschis circulației noul pod peste râul Mureș, care leagă localitatea Rădești de Drumul Național 1 și, implicit de municipiul Aiud. Podul este consturit din beton armat, înlocuind vechiul pod din lemn, care nu mai prezenta toate condițiile necesare pentru buna desfășurare a circulației rutiere.

De asemenea, după ce în urmă cu 2 ani a fost asfaltat Drumul Comunal 12 Meșcreac – Șoimuș, cu fonduri provenite de la Consiliul Județean Alba, în perioada următoare urmează să se execute lucrări de reabilitare pe o porțiune a acestui traseu, în urma distrugerilor provocate de fenomenele naturale, fondurile provenind tot de la CJ Alba.

Pe lângă investițiile în infrastructură, Primăria comunei Rădești pune un accent ridicat și pe partea culturală, prin organizarea, în fiecare an, a ”Zilei grădinarului”, la Leorinț, o sărbătoare a toamnei organizată pentru legumicultorii din zonă, unde sunt prezentate expoziții cu produse din grădinile gospodarilor și au loc spectacole folclorice autentice.

Ghidându-mă după principiul ”Faptele vorbesc”, am reușit, împreună cu echipa liberală de consilieri locali, formată din oameni buni și hotărâți, și cu sprijinul ferm și hotărât al conducerii Consiliul Județean Alba, să dezvoltăm proiecte atât de necesare pentru comună, prin care să creștem confortul locuitorilor. – Alin Nicula

Aptitudini

, , ,

Postat pe

17 noiembrie 2018