Marius Haţegan, Vicepreşedinte CJ Alba: DJ 142 L, un nou drum judeţean care va fi modernizat anul acesta

Una din principalele preocupări ale conducerii Consiliului Judeţean Alba este reprezentată de modernizarea infrastructurii rutiere – drumurile judeţene aflate în proprietatea judeţului Alba.

În acest sens, în acest an se vor realiza lucrări de modernizare şi pe drumul judeţean 142 L Ciumbrud – Rădeşti – Meşcreac  – DN 14 B,  pe o porţiune de 4,372 km, aferenţi sectorului Căpud – Zărieş – Gara Podu de Mureş (Halta Mihalţ – DN 14B).

Tronsonul de drum care va fi modernizat se desfăşoară pe zona de luncă a Râului Mureş, partea carosabilă fiind momentan pietruită şi prezentând defecţiuni specifice acestui tip de drum, care îngreunează circulaţia auto. La finalizarea lucrărilor vor fi asigurate condiţiile necesare de siguranţă şi confort în exploatare.

Pe această porţiune va fi turnat asfalt şi se vor realiza acostamentele, iar scurgerea apelor se va asigura prin şanţuri de pământ şi şanţuri betonate. Totodată, se va realiza accesul la proprietăţi prin intermediul podeţelor şi se va consolida terenul pentru a asigura protecţie în caz de creştere a debitului Râului Mureş.

Până în acest moment a fost realizat studiul de fezabilitate şi aprobaţi indicatorii tehnico-economici, iar procedura de licitaţie pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor va avea loc imediat după data de 12 februarie, dată la care va avea loc şedinţa deliberativului judeţean pentru aprobarea bugetului aferent anului în curs. Valoarea totală a investiţiei, conform indicatorilor tehnico-economici aprobaţi, este de 9,54 milioane lei (inclusiv TVA), din care construcţii + montaj 8,81 milioane lei (inclusiv TVA). Sursa de finanţare este bugetul propriu al CJ Alba.

Modernizarea tronsonului anterior menţionat va facilita deplasarea locuitorilor din zonă spre municipiile Alba Iulia şi Blaj şi se va permite accesul către modul rutier dintre Autostrada A 10 şi DN 14 B, care se construieşte în imediata apropiere. Totodată, va crea o rută alternativă de transport pe direcţia Blaj – Aiud.

Aptitudini

Postat pe

27 ianuarie 2020